Fabrikant Leaf en Sinar camera’s onder curatele

Julian 488 0
Franke & Heidecke, het bedrijf dat het merk Rolleiflex bezit en middenformaatcamera’s produceert voor Leaf en Sinar, kan haar rekeningen niet meer betalen. Het bedrijf is onder curatele gesteld.

Franke & Heidecke ontwikkelt producten voor de legendarische Rolleiflex camera en produceert 6x6 middenformaatcamera’s voor zowel Sinar als Leaf, respectievelijk de Hy6 en AFi modellen. De vraag is hoe de financiële problemen van Franke & Heidecke Sinar en Leaf zullen beïnvloeden. De twee voeren momenteel besprekingen over nauwere samenwerkings­verbanden.

Sinar

Een woordvoerster van Sinar verklaarde tegenover het British Journal of Photography (BJP) dat het bedrijf nog steeds camera’s ontvangt. “De productie is nog niet stil gelegd. We houden de ontwikkelingen in de gaten en kijken naar eventuele alternatieven, mocht Franke & Heidecke ten onder gaan."


Leaf

Leaf wist BJP te verzekeren dat de Leaf AFi-II camera’s gewoon geleverd zullen blijven worden. “Ondanks geruchten opereert de Franke & Heidecke fabriek normaal. We blijven samenwerken met het bedrijf, dat momenteel bezig is overeenstemming te bereiken met haar crediteurs.” Leaf voegt toe dat het alle mogelijkheden onderzoekt om haar doelen te kunnen blijven bereiken.


Hasselblad

Het Zweedse Hasselblad, concurrent van Sinar en Leaf in de markt voor digitale midden­formaatcamera’s, heeft ook een reactie gegeven. Hasselblad betreurt de situatie waarin Franke & Heidecke verkeert: "Hasselblad heeft competitie altijd verwelkomd. Het herinnert ons eraan dat onze klanten een keuze hebben en dat we onze klanten loyaal moeten houden door het beste van het beste te leveren. Franke & Heidecke produceren een aantal zeer goede camera’s, het zou zonde zijn als ze niet meer in staat zijn om verder te gaan", aldus Chris Russel-Fish, managing director bij Hasselblad UK.