Extreme Ice Survey: klimaatverandering in time-lapse

Jasper van Bladel 1902 0
27 camera's, 18 plekken en 216.000 foto's per jaar. Dat is een korte samenvatting van het project Extreme Ice Survey. Het doel: klimaatverandering vastleggen op foto's en time-lapse-video.

Toen fotograaf, onderzoeker en bergbeklimmer James Balog in 2006 door National Geographic werd gevraagd om veranderingen van gletsjers overal ter wereld te fotograferen, trof het hem hoe snel enorme hoeveelheden ijs verdwenen. Balog, vroeger sceptisch over klimaatverandering, zag de noodzaak van de situatie in.

EIS
Sólheimajökull, IJsland © Extreme Ice Survey

Zien

Om de wereld duidelijk te maken dat het menens is met de klimaatverandering bedacht hij het EIC, Extreme Ice Survey. Met het project wil hij het landschap een stem geven die het normaal niet zou hebben. Door de veranderingen duidelijk in beeld te brengen wil Balog de mensheid overtuigen. Zien is geloven, zegt hij.

Time-lapse

Verdeeld over achttien gletsjers in Groenland, IJsland, de Himalaya, Alaska en de Rocky Mountains, leggen 27 Nikon D200's het smeltende ijs vast. Balog en zijn team hebben de camera's geplaatst op plekken die representatief zijn voor de lokale condities.

De camera's zitten in tegen weer en wind beschermde kisten, die door zonnepanelen van energie voorzien worden. Elk half uur wordt automatisch een foto gemaakt. Die foto's worden omgebouwd tot time-lapse-video's die de veranderingen goed laten zien.

EIS
James Balog bevestigt een van zijn camera's © Extreme Ice Survey

Schoonheid

Het gaat Balog niet alleen om de video's, maar ook om de schoonheid van de landschappen. Hij maakt dagelijks foto's van de vaak bijzondere plekken die hij tegenkomt. Zo heeft het project een maatschappelijke en een esthetische kant.

EIS
Svinafellsjökull, IJsland © Extreme Ice Survey

Film

De filmmaker Jeff Orlowski, ook uit het EIS-team, heeft sinds het begin van het project meer dan 300 uur gefilmd. Al dat filmen heeft geresulteerd in een film, Chasing Ice (2012), voor het eerst getoond op het Sundance Filmfestival in de Verenigde Staten. Bekijk hieronder de trailer.

Hier een filmpje waarin Balog tijdens een TED-conferentie praat over het project en de klimaatveranderingen:

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper