Extreem objectief: Canon 5200mm f/14

Extreem objectief: Canon 5200mm f/14

Jasper van Bladel 13861 2
We stellen voor: de Canon 5200mm f/14. Een lensdop zo groot als een volwassen putdeksel en een uiterlijk van een raketafweerinstallatie. De Canon is qua omvang het grootste slr-objectief op de wereld en kan scherpstellen op maar liefst vijftig kilometer!

Op het eerste gezicht denk je oog in oog te staan met een raketafweerinstallatie of een ander stuk oorlogsmaterieel. Toch is dit echt een objectief dat je aan een Canon-(d)slr kunt koppelen. De 5200mm f/14 is niet in grote oplage gebouwd, er zijn er waarschijnlijk maar drie van ter wereld.

Het teleobjectief kan scherpstellen op onderwerpen op een afstand van maar liefst 30 tot ruim 50 kilometer! Zo kun je als fotograaf gewoon thuisblijven en alles vanachter je schuifpui vastleggen.

Onhandig

Dat gemak overschaduwt het feit dat het objectief natuurlijk niet echt draagbaar is. Het weegt 100 kg en je hebt een flinke bestelwagen nodig om het te verplaatsen. Klein ongemak natuurlijk, maar wel het vermelden waard. De prijs is ook wat aan de hoge kant, een aantal jaren geleden is een dergelijk objectief verkocht voor rond de vijftigduizend dollar. Al deze eigenschappen maken dit teleobjectief behoorlijk extreem!

Bekijk ook ons artikel over het erg speciale teleobjectief dat speciaal voor de NASA gemaakt is.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van Anoniem

Ik kende de lens. Maar wat is de toepassing? Waarom zou je hem willen?

afbeelding van Jasper van Bladel

We denken dat Canon dit objectief vooral heeft ontwikkeld vanuit een specifieke vraag vanuit het bedrijfsleven, of om gewoon te laten zien wat ze allemaal kunnen. Indrukwekkend is het in ieder geval!