Extreem dunne modellen verboden in Israël

Extreem dunne modellen verboden in Israël

jesse kraal 2635 4
Verreweg de meest gehoorde kritieken op modefotografie en modeshows gaan over de extreem dunne modellen. De Israelische regering deelt deze kritieken en heeft een wet aangenomen die verbiedt dat modellen een Body Mass Index (BMI) van minder dan 18,5 hebben.
Model

Israëlische modellen moeten voortaan met een maximaal drie maanden oude doktersverklaring kunnen aantonen dat hun BMI tenminste 18,5 bedraagt, zo meldt de NOS. Hiermee is Israël het eerste land ter wereld dat eisen stelt aan het gewicht van modellen en deze vastlegt in een wet.

Ongezond schoonheidsideaal

'Plus-size' modellen als Sophie Dahl ten spijt, heerst er volgens velen een nog zeer ongezond schoonheidsideaal in de mode-wereld. De rechtszaak over de 'te dikke billen' van Hollands Next Topmodel-winares Ananda bewijst dat ook bij Nederlandse modellenbureau's nog geselecteerd wordt op een maatje minder.

Vraag is natuurlijk of het invoeren van zo'n wet het probleem oplost. Zolang er wereldwijd nog een schoonheidsideaal heerst waarin dunner meestal beter is, zal het vooral betekenen dat Israëlische modellen internationaal minder makkelijk aan de bak zullen komen. We zijn dan ook benieuwd hoe jullie denken over deze kwestie: zou het zinvol zijn om een dergelijke wet op nationaal, dan wel Europees niveau in te voeren?

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van FransJ

Goed idee. Ik zeg doen! Hopelijk wordt het schoonheidsideaal daarmee eindelijk gereset.

afbeelding van Julian

Ik ben het daar op zich wel mee eens (zeker vanuit visueel oogpunt), maar wordt zo'n wet niet ook een oneerlijke belemmering voor magere modellen die vanzichzelf een (te?) lichte bouw hebben?

afbeelding van Charlotte Meindersma

Dat de Israëlische vrouwen nu internationaal minder goed aan werk komen is inherent aan het medel zin, denk ik. Ze kunnen ook afgewezen worden op een te grote of kleine neus, te kort of te lang haar etc.
Als een dergelijke wet ingevoerd zou worden, werkt dit uiteraard wel het beste op grote schaal, dus bijvoorbeeld Europees en in elk geval niet landelijk. Hoewel mijn gevoel dan overigens meer gaat naar de civielrechtelijke oplossing (denk: schadevergoedingen), denk ik toch dat strafrecht een beter middel is. Bewijsvoering in het civiele recht zou veel lastiger zijn, tenzij er een stichting oid opgericht wordt die namens de hele groep kan procederen. Het strafrecht is dan eenvoudiger: meisje is te licht, had niet aangenomen mogen worden en afhankelijk ban de geldigheid van het BMI doktersbewijs wordt de opdrachtgever daar op aangesproken. Zo slinkt de vraag. Maar of dit nu werkelijk de beste methode is...

afbeelding van damaster

Het schoonheidsideaal is per persoon anders. Er zijn slecht een aantal kledingfabrikanten die vinden dat een model maatje smal moet zijn en deze 'standaard' bepalen.
j.l. zondag een shoot gedaan met 4 modellen, waarvan er 2 aan dit 'ideaalbeeld' voldoen en 2 een maatje of 2 meer hadden. Mijn voorkeur ging duidelijk naar de twee wat vollere dames uit, maar het is en blijft persoonlijk.