Expositie: Willy Jolly ‘Dream and Reality’

Redactie 1452 0
Galerie Quintessens in Utrecht organiseert een expositie over het werk van Willy Jolly. In de foto's van de in Nederlands-Indië geboren fotograaf draait het allemaal om de dubbelzinnige grens tussen droom en werkelijkheid.

Willy Jolly werd in Batavia geboren en verhuisde in 1950 met zijn ouders naar Nederland. De foto’s die op de expositie te zien zijn, komen uit het boek ‘Dream and Reality’ van Jolly. Ze worden samen met toegepaste kunst uit de Oost tentoongesteld die afkomstig is uit de collectie van Guus Röell Antiques uit Maastricht.

Film noir

Het werk van Jolly wordt vaak vergeleken met een ‘film noir’. Wim van der Beek, die de aankondiging van de expositie op de website van de galerie heeft geschreven, licht dit toe: ‘Die vergelijking gaat verder dan zijn bijzondere aandacht voor sfeer en voor de cinematografische benadering van fotografie. Het meest kenmerkende element van Jolly’s werkwijze is dat hij in zijn werk een domein betreedt waar het onderscheid tussen droom en werkelijkheid grotendeels wegvalt.’

De Oost

Jolly’s werk bestaat uit voornamelijk portretten. Zijn geboorteland is hij daarbij niet vergeten: er is een duidelijke verwijzing te vinden naar Nederlands-Indië en het VOC-tijdperk. Zo zijn er bijvoorbeeld uit 'De Oost' afkomstige houten meubelen en gebruiksvoorwerpen in de expositie opgenomen.


Foto's © Willy Jolly

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie