Expositie: Ulay | Polaroids

Expositie: Ulay | Polaroids

Mark Moed 1241 0
Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam presenteert het werk van de interationaal gerenommeerde kunstenaar Ulay in de eerste expositie ooit die geheel gewijd is aan zijn Polaroid-foto's. De tentoonstelling Ulay | Polaroids laat vroeg en recent werk zien. Een aantal werken is afkomstig uit de Rabo Kunstcollectie, waarmee het museum samenwerkt.

Ulay is het pseudoniem van Frank Uwe Laysiepen, geboren in 1943 in Solingen. De beeldend kunstenaar is een pionier op het gebied van Polaroid fotografie, hij staat bekend om zijn bijzondere experimenten met deze techniek. Zoals de 'Polagrammen'; levensgrote Polaroids waarvoor hij letterlijk in een groot-formaat camera stapte. Een van deze werken is zelfs groter dan 2,5 meter.

Identiteit

Ulay maakte kennis met Polaroid toen hij in de jaren zestig naar Amsterdam verhuisde. Door zijn technische kennis werd hij een belangrijk adviseur van de fabrikant. Hij kreeg bijna onbeperkt filmmateriaal en mocht met de nieuwste camera’s werken. Aan het begin van de jaren zeventig begon Ulay een persoonlijk onderzoek naar zijn eigen identiteit in relatie tot sociale conventies en het spanningsveld tussen man en vrouw. De instant-fotografie sloot naadloos aan bij zijn behoefte om zijn performances direct vast te leggen. Hij voerde talloze handelingen uit waarbij hij zich verkleedde of schminkte en die hij onvermoeibaar met de Polaroidcamera vastlegde.

Recent werk

Halverwege de jaren zeventig maakt Ulay Polaroid portretten van onder meer de Aboriginals in Australie, thuislozen in New York en bezoekers van de Albert Cuypmarkt in Amsterdam. Zijn meer recente werk richt zich bijvoorbeeld op het belang van water voor het voortbestaan van het leven op aarde.

Boek

Bij de expositie wordt een boek uitgebraccht, de Engelstige publicatie What Is This thing Called Polaroid, waar kennis op het gebied van restauratie en conservering van Polaroidfotografie centraal staat. Ook wordt er aandacht besteed aan wat Ulay heeft betekend voor het medium Polaroid en vice versa. Ter gelegenheid van de tentoonstelling Ulay | Polaroids heeft de Rabo Kunstollectie Ulay uitgenodigd om een nieuw Polaroid werk te maken. Daaruit is de serie JOY ontstaan, een editie van honderd Polaroids, gemaakt in de Palmeraie, een oase buiten Marrakech. Iedere foto is uniek en wordt in een passe-partout aangeboden, voorzien van signatuur en datering.

Klik hier voor meer informatie.

Het Nederlandse fotomuseum heeft altijd verschillende exposities tegelijk, klik bijvoorbeeld hier.

Expositie: ULAY | Polaroids
 

afbeelding van Mark Moed

Mark Moed | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark