Expositie 'The Sochi Project' afgelast door Russisch museum

Ymke Frijters 1653 1
De expositie van 'The Sochi Project' door fotojournalist Rob Hornstra en journalist Arnold van Bruggen in Moskou is afgelast. Het kunstmuseum Winzavod, waar de tentoonstelling zou plaatsvinden, heeft zonder overleg de samenwerking beëindigd. Vorige week werd Hornstra geweigerd door Rusland.

In de grote overzichtstentoonstelling zou het project worden getoond over de Russische regio Sotsji, waar in 2014 de Olypische Winterspelen plaatsvinden. Sotsji is een subtropische badplaats vlakbij de gewelddadige regio Noord-Kaukasus. Vorige week werd bekend dat Rob Hornstra geen nieuw persvisum meer kreeg van de Russische regering. Arnold van Bruggen wacht nog op de uitslag van zijn aanvraag.

De overzichtstentoonstelling van 'The Sochi Project' zou vanaf 18 oktober te zien zijn in het Russische museum voor moderne kunsten Winzavod en zou groot onderdeel zijn van het Nederland-Ruslandjaar 2013. De Nederlandse ambassade heeft nog geprobeerd  om de expositie door te laten gaan, maar zonder resultaat.

Hornstra en Van Bruggen geven op de Facebook-pagina van hun project aan dat ze overtuigd waren dat de expositie een succes geweest had kunnen zijn. Ze stellen dat het rechtvaardig is te concluderen dat Winzavod niet aandurfde om het project tentoon te stellen, nu Hornstra de toegang tot Rusland is geweigerd.

Op 18 oktober om 17.00 uur organiseert het journalistenduo een schaduw-opening in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Dit gebeurt op het zelfde tijdstip waarop de tentoonstelling in Rusland van start zou gaan. De Amsterdamse expositie is georganiseerd in samenwerking met SSBA-Salon.

afbeelding van Ymke Frijters

Ymke Frijters | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ymke

afbeelding van Daniël Rommens

Misschien moeten we als fotografen nog even verder kijken naar wat er in de wereld (lees verhoudingen NL-Rusland) gebeurt. Er speelt namelijk nogal wat meer. Zou dat misschien van invloed kunnen zijn?