Expositie: 'Good Dogs on Nice Furniture’ & 'Cubism and Other-isms'

Expositie: 'Good Dogs on Nice Furniture’ & 'Cubism and Other-isms'

Mark Moed 1338 0
De Amerikaanse fotograaf William Wegman is wereldbekend door zijn humoristische foto's van honden die in menselijke situaties figureren. In Galerie Wouter van Leeuwen is een expositie te zien met foto's uit twee recente series: 'Good Dogs on Nice Furniture' en 'Cubism and Other-isms'.

William Wegman kocht zijn eerste hond, een Weimaraner die hij de naam Man Ray gaf, in 1970. Hiermee begon een van de meest vruchtbare samenwerkingen tussen artiest en model uit de kunstgeschiedenis. Volgens de fotograaf was het de hond die het iniatief nam. Terwijl veel honden er niet van houden om aangekeken te worden, leek dit juist een eerste levensbehoefte van hond Man Ray. Hij voelde zich schijnbaar ook op zijn gemak in het studiolicht. 

'Man of the Year'

De hond Man Ray werd heel populair door de foto's die zijn baasje van hem maakte, hij werd in 1982 zelfs tot 'man of the Year' uitgeroepen door The Village Voice. Hij mocht helaas niet lang van deze roem genieten want hij overleed in hetzelfde jaar. William Wegman, kocht daarna Ray Fan, de eerste van een serie honden.

Design

In 'Good Dogs on Nice Furniture' poseren de honden op klassieke meubelontwerpen van George Nelson en Charles en Ray Eames. De bijzondere kenmerken van het designmeubilair worden benadrukt, terwijl de honden het geheel een komische en relativerende toets geven.

Kubisme

'Cubism and Other-isms' is een langlopend project waarbij Wegman gebruik maakt van de kubussen in zijn studio om de honden erop, tegen en tussen te fotograferen.

Openingstijden

De expositie is nog tot 9 januari te zien bij Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, Amsterdam. De openingstijden zijn donderdag t/, zaterdag van 12:00 tot 18:00.

afbeelding van Mark Moed

Mark Moed | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark