Expositie: Doodsfoto's van vroeger en nu

Expositie: doodsfoto's van vroeger en nu

Mark Moed 1934 0
Uitvaartmuseum Tot Zover heeft een expositie samengesteld over de opmerkelijke traditie om foto's te maken van overledenen. Het fenomeen roept al ruim anderhalve eeuw zowel afgrijzen als ontroering op. Foto's van overleden mensen zijn meestal bestemd voor privégebruik waardoor je ze zelden in musea ziet. Uitvaartmuseum Tot Zover brengt hier nu verandering in.

De expositie Post Mortem -foto's vol liefde en verdriet bevat 185 historische post-mortem foto's uit de grootste Europese collectie met dit onderwerp van de Britse verzamelaar Paul Frecker. Het is de eerste keer dat zijn collectie wordt getoond. ‘Post Mortem’ toont ook moderne post-mortemfoto’s. Bovendien roept het museum iedereen op zelfgemaakte foto’s op te sturen.

Kindersterfte

De meeste foto's uit de collectie doodsportretten van Frecker stammen uit de periode 1860-1920. Twee derde bestaat uit foto's van kinderen. De kindersterfte was hoog en vaak was de doodsfoto de enige foto die men van het kind had. Het zijn heel bijondere foto's die een vreemde rust uitstralen en een inkijkje geven in het gevoelsleven van onze voorouders.

Paul Frecker/Library of Nineteenth Century Photography

Informatie

De expositie is te zien tot 10 april 2016. Museum Tot Zover, Kruislaan 124, Amsterdam (Begraafplaats de Nieuwe Ooster). Openingstijden: dinsdag t/m zondag 11:00 - 17:00

Paul Frecker/Library of Nineteenth Century Photography

afbeelding van Mark Moed

Mark Moed | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark