Expositie: American Neon Signs

Mark Moed 991 0
Fotograaf Toon Michiels maakte jarenlang foto's van neonreclame van hotels tijdens zijn reizen door de Verenigde Staten. Deze fascinerende foto's zijn in januari 2016 te zien in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.

De tentoonstelling American Neon Signs by Day & Night van de kunstenaar Toon Michiels (1950-2015) in het Nederlands Fotomuseum toont Amerikaanse neonverlichting. Tijdens zijn rezien door Amerika in de jaren zeventig raakte Michels gefascineerd door de neon signs die hotels en restaurants hadden geplaatst om de voorbijrijdende automobilist te verleiden tot een maaltijd of overnachting.

Typisch Amerikaans

De neonverlichting symboliseerde de typische Amerikaanse on-the-road-cultuur voor de fotograaf. Hij fotografeerde de verlichting systematisch, een keer overdag en keer 's nachts. Hierdoor onstond een fraaie serie tweeluiken. Meer dan 35 jaar later werd zijn werk herontdekt en op waarde geschat. De serie wordt nu voor het eerst in Nederland en daarbuiten getoond.

Boek

Er is ook een boek verschenen met dezelfde titel bij uitgeverij Rue Visconti, met onder meer een interview met Toon Michiels. De verkoopprijs bedraagt € 25,-

Informatie

Nederlands Fotomuseum, Wilheminakade 332, 3072 AR Rotterdam.
Looptijd: 23-1-2016 tot 1-5-2016, openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 10:00 tot 17:00, zaterdag en zondag 11:00 tot 17:00

afbeelding van Mark Moed

Mark Moed | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark