Expositie: Adam Fuss – Retrospectief 1986 / 2010

Redactie 1017 0
Speciaal voor een expositie in Huis Marseille, heeft Adam Fuss een selectie uit zijn eigen fotoverzamelijk gemaakt. De historische en recensie, vaak anonieme, maar curieuze beelden zijn tot 4 september te bewonderen in Amsterdam.

Wat onmiddellijk opvalt aan het werk van Adam Fuss is dat hij zowel in zijn onderwerpkeuze, als in de manier waarop hij de fototechniek gebruikt zeer veel afstand heeft genomen tot de reguliere fotografie. Wat Fuss maakt is feitelijk nog steeds een foto; maar hij heeft zich daarvoor wel ontdaan van alle luxe veren die het medium zijn gebruikers anno nu te bieden heeft. Als een hedendaags alchemist heeft Fuss zich de meest elementaire en primitieve vormen van het medium eigen gemaakt; hij beschouwt de technische wetenschap evenzeer creatief als de verbeelding, of visionaire kracht van de fotograaf.

Onderwerpen

Ook zijn onderwerpen (silhouetten, gazen doopjurkjes, konijnen, vlinders, slangen, kant, rook, kringen in het water) zijn uit hun natuurlijke habitat gehaald. In de studio zijn ze zó getypeerd dat zij ook de kracht en kwaliteit bezitten van een met emoties beladen symbool, of icoon. In figuurlijke zin lijkt Fuss zijn beelden (images) als het ware vleugels te hebben meegegeven: zij ogen gewichtsloos en ongrijpbaar, als zouden zij een bovenaardse oorsprong en statuur hebben.

Adam Fuss

Deze tentoonstelling bevat zo’n vijftig werken die tussen 1986 en 2010 gemaakt zijn, inclusief zijn meest bekende series als 'My Ghost' en 'Invocations' en zijn meest recente series. Adam Fuss (1961, Londen) verhuisde in 1982 naar New York, waar hij aanvankelijk de kost verdiende als ober in het restaurant van het Metropolitan Museum en met het maken van tentoonstellingsfoto’s. Met de Britse fotografen Susan Derges en Chris Bucklow heeft Adam Fuss een nieuwe interesse in cameraloze fotografie, en voor oude technieken geïntroduceerd.

Ondanks dat zijn werk internationaal is geëxposeerd, is dit zijn eerst tentoonstelling in Nederland.

'Medusa', uit de serie Home and the World, 2010 © Adam Fuss / Timothy Taylor Gallery, London

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie