Explosieve foto's van de Eyjafjallajökull uitbarsting

Redactie 938 0
Het is de Zweedse landschapsfotograaf Hans Strand gelukt spectaculaire beelden van de actieve Eyjafjallajökull vulkaan op IJsland te schieten. Hij gebruikte hiervoor een Hasselblad H4D-40, die zich ook zonder statief in de barre omstandigheden goed staande hield.

Gerenommeerd voor zijn lucht- en landschapsfotografie kwam Hans Strand tot minder dan zeshonderd meter van de IJslandse Eyjafjallajökull vulkaan. In een Cessna 172 vloog hij dicht langs de vulkaan, terwijl alle andere vliegtuigen aan de grond bleven. Niet voor niets kostte het hem ook zeven pogingen om IJsland in het algemeen te bereiken. Zijn moeite is nu beloond met exclusief werk.  


H4D-D40

De 54-jarige Strand legde met zijn H4D-D40 niet alleen de donkere aswolken vast, maar ook de dikke regen van stof en de rondvliegende rotsbrokken die de vulkaan uitspuwde. Hij voelde zich veilig in de Cessna, maar was wel diep onder de indruk van het schouwspel van de natuur. “Het geluid uit de vulkaan was ongelofelijk. Er waren continue explosies en gigantische fonteinen van lava die de lucht in schoten.”

Foto's © Hans Strand

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie