Expert Meeting Zilveren Camera

jesse kraal 1572 0
Het blijft lastig, een verkiezing voor beste persfoto van jaar. Zowel bij de World Press Photo als bij de Zilveren Camera rijst steeds weer de vraag of de winnende foto een esthetisch mooi beeld moet zijn of juist heel veel moet vertellen over een bepaalde nieuwswaardige situatie. Ofwel: wat is een goede persfoto?

Wie de winnende foto's van beide wedstrijden bekijkt, zal zien dat er van beide soorten foto's voorbeelden bijzitten en dat esthetiek en nieuws soms mooi samenkomen en soms juist niet samen gaan. Moet je als fotograaf bijvoorbeeld extra vignettering toevoegen aan een foto van het eiland Utoya? Heeft de foto echt die extra dreigende lucht nodig, vertellen de lijken van de omgekomen jongeren op de rotsen niet meer dan genoeg? Gaat de winnende foto van Joost van den Broek bij de Zilveren Camera 2011 niet te veel over een relatief klein nieuwsfeit in plaats van een écht belangrijke gebeurtenis en is het vooral een mooi plaatje? Vragen die dergelijke fotowedstrijden met zich meebrengen.

Joost van den Broek
De winnende foto van 2011, van Joost van den Broek, zal zeker ter sprake komen. Foto © Joost van den Broek

Expert Meeting

Om die reden organiseert de organisatie van de Zilveren Camera samen met de Fotografen Federatie en de NVF op 25 juni een avond waarin de vraag of een winnende foto een esthetisch mooi beeld moet zijn of juist heel veel moet vertellen over een bepaalde nieuwswaardige situatie centraal staat. Het woord zal gegeven worden aan winnaars van fotoprijzen, zoals Joost van den Broek, Ilvy Njiokiktjien, Robin Utrecht en Martijn Beekman, maar ook aan een voormalige juryvoorzitter, een criticaster, een redacteur van het NRC en een onderzoeker naar iconische Nederlandse foto's.

Bijwonen

Met zulke deelnemers onstaat er 25 juni in Nieuwspoort in Den Haag zeker een interessant debat over fotojournalistiek en de Zilveren Camera in het bijzonder. Wij zullen aanwezig zijn tijdens de avond en verslag uitbrengen op onze website. Wil je zelf het debat bijwonen? Toegang in gratis, maar een aanmelding naar info@zilverencamera.nl is verplicht. De aanvang is om 18:00, het programma begint om 19:15. Meer informatie vind je op de website van de Zilveren Camera.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse