Expert in Ansel Adams-soap trekt verklaring terug

Redactie 873 0
Eerlijk duurt het langst, zo ook in de zaak omtrent de Ansel Adams-negatieven. Robert C. Moeller III, een van de 'experts' die verklaarde dat de negatieven echt van Adams hand waren, heeft zijn verklaring ingetrokken.

Moeller, voormalig curator van het Museum of Fine Arts in Boston, was door Rick Norsigian ingehuurd om de afkomst van de Adams-negatieven te bepalen. Hoewel hij in eerste instantie alle negatieven toeschreef aan Adams, komt hij daar nu op terug. Sommige van de foto's, zo geef Moeller nu toe, zijn wel degelijk gemaakt door Earl Brooks, oftewel 'Oom Earl'.

Foutje

“Ik heb een foutje gemaakt”, vertelde Moeller aan de New York Times. Hij vertelde ze ook meteen dat Norsigian hem duizend euro per maand betaalde om zes maanden lang de 61 negatieven te evalueren. Verrassend genoeg rolde hier in juli de conclusie uit dat de foto's echt van Adams waren en Norsigian een fortuin in handen had. Het bewijs was immers geleverd en de man uit Californië kon aan de doorverkoop beginnen.

Oom Earl

Totdat een vrouw uit dezelfde staat naar buiten bracht dat haar oom, Earl Brooks, soortgelijke foto's had gemaakt en de Adams-negatieven dus wel eens eigenlijk van hem zouden kunnen zijn. Moeller vergeleek de foto's en moest uiteindelijk concluderen dat deze 'met dezelfde camera, op hetzelfde moment en door dezelfde persoon' gemaakt zijn. Hij besefte dat zijn eerdere uitspraak daarmee kwam te vervallen.

Verkoop

Door Moeller's uitspraak wordt de verkoop van de Earl Brooks-negatieven nog lastiger. Norsigian had namelijk al een rechtzaak aan zijn broek van de Ansel Adams Publishing Trust, die hem beschuldigen van het schenden van het handelsmerkrecht.

Foto © Ansel Adams

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie