Ex-CEO Michael Woodford schrijft boek over Olympus-schandaal

Julian 2684 0
Op 27 november verschijnt het boek 'Exposure: Inside the Olympus Scandal: How I Went from CEO to Whistleblower', geschreven door Michael Woodford. De Engelsman bracht een groots boekhoudschandaal bij Olympus aan het licht.

Woodford boekIn april 2011 werd Michael Woodford na een loopbaan van 30 jaar bij Olympus aangesteld als president van het bedrijf. Op 1 oktober volgde zijn aanstelling als CEO. Woodford was daarmee de eerste Westerling die de top van een groot Japans concern wist te bereiken.

Onverklaarbare betalingen

Lang hield Woodford zijn positie niet, twee weken later werd de kersverse CEO ontslagen. Op papier omdat zijn manier van leidinggeven niet bij de Japanse cultuur zou passen, in werkelijkheid omdat hij een serie onverklaarbare betalingen, van in totaal 1,3 miljard euro, wilde laten onderzoeken.

Klokkenluider van het jaar

Woodford liet het daar niet bij zitten en besloot een boekje open te doen over het bedrijf. Maar niet voordat hij Japan ontvluchtte, vrezend voor zijn leven. Het aan het licht brengen van de financiƫle wanpraktijken leverde Woodford de titel 'klokkenluider van het jaar 2011' op, voor 'het kiezen van de waarheid boven zichzelf.'

Japanse mafia

Sinds het uit de school klappen van Woodford verkeerd Olympus in zwaar weer. Het balletje begon te rollen en een groots boekhoudschandaal kwam bovenwater drijven. In het boek 'How I went from CEO to Whistleblower' beschrijft Woodford de gebeurtenissen, van de eerste e-mail die het schandaal aan het licht bracht, tot de geruchten over betrokkenheid van de Japanse mafia en de weerstand en stroom aan ontkenningen die de Engelsman tegenkwam in zijn zoektocht naar de waarheid.

Vanaf 27 november is het boek te koop. Als we de omschrijving mogen geloven is het boek een zeer diepe persoonlijke memoire, die leest als een thriller. Of zoals Woodford het zelf zegt: 'Ik dacht dat ik een bedrijf voor medische apparatuur en consumentenelektronica zou gaan leiden, maar ik kwam in een John Grisham-roman terecht.'