Even buurten bij de World Press Photo

Redactie 1349 0
Hij hangt er al een maand, maar je hebt ook nog even lang om de 'm te gaan bekijken: de World Press Photo-tentoonstelling in Amsterdam. Direct bij binnenkomst knalt de winnende foto van Jodi Bieber in je gezicht, een voorproefje op de rest van de beelden.

Zowel Amsterdammers als toeristen weten de expositie met winnende foto's van de World Press Photo goed te vinden. De eerste omdat de fotocompetitie wereld­beroemd is in Nederland, de tweede categorie omdat de tentoonstelling zich bevindt in de Oude Kerk in Amsterdam. Midden in het Wallengebied. Tussen de roodverlichte ramen hangen daar tot 19 juni de beste nieuwsfoto's van het afgelopen jaar. We namen een kijkje.

Rondleiding

Zo sta je tussen de brallende Britten, het andere moment in de sereniteit van de Oude Kerk. Hoewel, sereniteit; het mag er dan stil zijn, de beelden zijn allesbehalve rustgevend. 'Toch is minder dan de helft van de 172 foto's  gewelddadig', legt één van de organisatoren Sasja de Bie uit tijdens de rondleiding.

'Het zijn echter die beelden die iedereen het meest bijblijven, vandaar dat het meer lijkt.' Impact hebben de foto's van de World Press Photo zeker. Naast de winnende foto van de verminkte Bibi Aisha hangen er onder andere foto's van lijken in Haïti, slachtoffers van het drugsgeweld in Mexico en een doorspieste matador. 

Foto © Jodi Bieber - World Press Photo of the Year

Onderwerpen

In het 'portrettenhoekje' vind je de vlekkeloos door Joost van den Broek gefotografeerde matroos Kirill Lewerski en het aangrijpende portret van een Dinka-man uit Zuid-Soedan. Naast rekening te houden met de bouw en lichtval in de Oude Kerk, houden de opstellers van de tentoonstelling namelijk eveneens rekening met de onderwerpen en gewicht van de foto's.

Foto © Joost van den Broek - Portraits: 2nd prize singles

'We maken geen nieuwsoverzicht, maar plaatsen over het algemeen wel onderwerpen bij elkaar. Van nieuws via natuur naar sport, kunst en entertainment. Bij foto's van hard nieuw proberen we de bezoekers er echter niet meteen in te laten knallen door het een beetje te spreiden', licht Sasja toe. Een goede zet, want als je direct ondergedompeld zou worden in enkel schokkende beelden, zou je de tentoonstelling niet met een goed gevoel verlaten. Door de afwisseling is dat tenminste nog enigszins het geval.

Foto © Daniel Morel - Spot News: 2nd prize singles

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie