Eve Arnold krijgt Lifetime Achievement Award

Julian 654 0
Magnumfotografe Eve Arnold zal dit jaar bij de uitreiking van de Sony World Photography Awards geëerd worden met een Lifetime Achievement Award. De 97-jarige fotografe begon haar carrière begin jaren vijftig.

Eve Arnold ontvangt de Award op 22 april, de dag na haar 98e verjaardag. De fotografe begon haar werkzaamheden begin jaren vijftig van de vorige eeuw. Ze benaderde fotoagentschap Magnum Photos met een serie van migrantwerkers in Long Island. Eve Arnold was een van de eerste vrouwelijke fotografen die zich aansloot bij het agentschap. Vanaf 1954 kreeg ze een volledig lidmaatschap en werkte ze onder het toeziend oog van oprichters Henri Cartier-Bresson en Robert Capa.

Ze fotografeerde en raakte bevriend met wereldsterren als Marilyn Monroe, Joan Crawford, Marlene Deitrich  en Isabella Rossellini. Daarnaast fotografeerde ze in China, Rusland, Zuid Afrika en Afghanistan. In 1960 verhuisde ze naar Londen met haar zoon en werkte regelmatig voor de Sunday Times. Eve Arnold bleef tot ver in haar negentiger jaren fotograferen en actief lid van Magnum. Een retrospectief van haar werk zal onderdeel uitmaken van het World Photography Festival in Cannes van 22 tot 27 april.

Vorig jaar ging de Lifetime Achievement Award naar de Franse fotograaf Marc Riboud.


Eve Arnold on the set of Becket. Photo: Robert Penn. 1963
© Eve Arnold/Magnum Photos