Eva Braine in FoMu Platform 01

Julian 1605 0
Fotografe Eva Braine groeide op in Antwerpen en fotografeerde onder meer in Honduras en Vietnam. Op 25-jarige leeftijd besloot ze uit deze wereld te stappen. In FoMu Platform 01 is een hommagetentoonstelling georganiseerd.

Eva Braine wist al snel dat ze fotografe wilde worden. Voordat ze aan haar studie begon, verbleef ze een jaar in Honduras, waar ze met straatkinderen en inheemse indianen werkte. In de hoop reisjournaliste te worden, studeerde ze twee jaar Spaans-Engels waarna ze haar fotografie-opleiding startte in Brussel (Sint-Lukas). Ze volgde tegelijk avondschool haartooi en grime in functie van haar fotografie. Ze reisde gedurende 5 weken naar Vietnam om daar te fotograferen. Meer en meer groeide bij haar de interesse voor het medium film.
 
Op 21 november 2008 besloot Eva echter op 25-jarige leeftijd uit deze wereld te stappen. Als fotografe wordt ze herinnerd als iemand die in haar fotografie een eigen weg zocht en daarbij een eigen persoonlijk kunstenaarschap trachtte te definiëren. Haar werk bestaat uit pure, zuivere beelden met sterke narratieve kwaliteiten. Ze nam haar fotografie zeer ernstig en zag geen ruimte voor compromissen en halfslachtige oplossingen. 
 
Na haar overlijden groeide bij verschillende mensen tegelijkertijd het idee om een hommagetentoonstelling te organiseren. Het selectie- en organisatieteam bestond uit docenten van Eva op St-Lukas, haar ouders, een vriendin en medestudente en Tinneke Janssens van FoMu. Naar aanleiding van de tentoonstelling wordt eveneens een fotoboek aangeboden met een ruimere selectie van Eva’s werk.

Foto's: Eva Braine

FoMu Platform 01

Met FoMu Platform 01 stelt het FotoMuseum een tentoonstellingsruimte en logistieke ondersteuning ter beschikking van externe partners die eigen fotoprojecten, passend binnen de missie van het FoMu, willen voorstellen aan het publiek.