Etnomanie in het Nederlands Fotomuseum

Etnomanie in het Nederlands Fotomuseum - 20 mei tot 27 augustus 2017

Jasper van Bladel 1034 0
20 mei tot 27 augustus kun je in het Nederlands Fotomuseum gaan kijken naar de tentoonstelling Etnomanie. De expositie gaat over stijl en is samengesteld door gastcurator en style profiler Ellie Uyttenbroek. Het is een knipoog naar Rotterdam als kleurrijke, ‘etnomanische’ stad waar zo’n 180 verschillende nationaliteiten met elkaar verbonden zijn.

Maar Etnomanie is ook een knipoog naar de eclectische mode van tribal hipsters, zen vagabonds, floral crossdressers en oversized fashionistas. Het is een tentoonstelling voor ontwerpers, stylisten en fotografen, voor jonge bloggers en vloggers, maar bovenal voor diegenen die zich graag door ‘de ander’ laten inspireren.

Tentoonstelling

De basis van deze tentoonstelling vormt de Wereldcollectie, vermaard om haar volkenkundige foto’s, van het Nederlands Fotomuseum. De Rotterdamse styliste kreeg carte blanche en selecteerde met haar stilistische oog zo’n 400 foto’s. Geposeerde portretten met aandacht voor individuele expressie, silhouet, pose, outfit, styling, lichaamsversiering, accessoires en andere modische details.

De originele foto’s worden getoond in een kleine schatkamer, waarbij iedere foto is voorzien van foto-historische informatie. Uyttenbroek maakt hieruit vervolgens een ‘best of’ van circa 100 beelden die uitvergroot en digitaal gestileerd worden tot contemporary style icons. Levensgrote beelden op doek zullen de grote zaal van het museum transformeren tot een etnomanisch modemagazine, een vrolijke toegankelijke ruimte waarin etnische diversiteit en stijl even aanwezig zijn als op straat.

Voorzien van haar eigen stilistische observaties, maakt zij de kijker bewust van het feit dat deze historische foto’s nog steeds een inspiratiebron zijn voor huidige generaties (mode)ontwerpers. Voor Uyttenbroek geldt dat stijl tijdloos is: ‘Ik kijk naar de mensen op deze foto’s op dezelfde manier als ik kijk naar mensen in het hedendaagse straatbeeld en maak kleine stijlprofielen.’

Voor het ontwerp en de inrichting van de tentoonstelling Etnomanie werkt Uyttenbroek samen met ontwerper Mary Pelders Vos.

Wereldcollectie

Het Nederlands Fotomuseum beheert sinds 2012 de Wereldcollectie. Deze collectie bestaat uit ruim 100.000 foto’s, waarin de mens – van 1850 tot heden – in al zijn verschijningsvormen centraal staat. Het grootste deel van de collectie komt uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Azië en Amerika. De collectie is tot stand gekomen door schenkingen van Rotterdamse handelaren, wereldreizigers, zendelingen en missionarissen. Zij fotografeerden tijdens hun wereldreizen of kochten foto’s van lokale beroepsfotografen.

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper