Erwin Olaf zondag 29 augustus in zomergasten

Julian 1481 0
Op zondag 29 augustus 2010 is Erwin Olaf de laatste Zomergast van dit seizoen. Jelle Brandt Corstius ontvangt de fotograaf en praat met hem over ‘de schoonheid van de afwijking’.

In 1988 won zijn serie Chess Men de prijs voor jonge Europese fotografen. Olafs werk zorgde vanaf het begin voor controverse, en zijn werk is sinds eind jaren tachtig te zien in galeries en musea over de hele wereld.

Bekende series van Olaf zijn onder andere Mature (1999), waarbij hij oudere dames in klassieke pinup-poses fotografeerde, Royal Blood (2000), portretten van iconische doden als prinses Diana en Julius Caesar, en zijn recente werken Rain/Hope (2007) en Grief (2008), waarin hij veel meer de verstilling opzoekt en met klassieke beeldentaal speelt. Olaf is ook een veelgevraagd en succesvol reclamefotograaf en heeft campagnes voor merken als Diesel, Levi’s en Heineken gedaan.

Onderwerpen

Tijdens de Zomergastenavond van Erwin Olaf zal het gaan over de schoonheid van de afwijking aan de hand van een fragment uit de film Freaks uit 1932, waarin een groep outcasts in het circus wraak neemt op de 'gewone' mensen. Tegelijkertijd gaat het over de zoektocht naar perfectie, met een fragment over glamourfotograaf Helmut Newton die modellen selecteert voor zijn werk vol genaaldhakte dominante supervrouwen.

Verder is er aandacht voor de esthetiek van A Clockwork Orange van Stanley Kubrick, voor de overweldigende aantrekkingskracht van David Bowie en voor ontwerper Benno Premsela als voorvechter van de homo-emancipatie.

Keuzefilm

Als keuzefilm koos Olaf voor Federico Fellini’s meesterwerk Amarcord (1973), een terugblik op Fellini's jeugd in het Italiaanse kuststadje Rimini in fascistische jaren dertig van de vorige eeuw.

  • Uitzending: zondag 29 augustus 2010 Ned 2 circa 20.12u
  • Herhaling: zaterdag 4 september 2010 Ned 2 circa 13.10u
  • Keuzefilm: zondag 29 augustus 2010 Ned 2 circa 23.15u