'Erwin Olaf ontwerpt nieuwe euromunt Willem-Alexander'

jesse kraal 2835 7
Er doen hardnekkige geruchten de ronde dat fotograaf Erwin Olaf heeft getekend voor de beeltenis van koning Willem-Alexander op de nieuwe euromunten. Het bericht is officieel nog niet bevestigd, er wordt verwacht dat in de loop van oktober het ontwerp zal worden onthult.

Sinds jaar en dag siert een afbeelding van de zittende koning of koningin de Nederlandse munten. Sinds 1999 worden er euro's geslagen met daarop een beeltenis van prinses Beatrix op de nationale zijde. Zowel het ontwerp van deze euro's als die van de laatste serie guldens zijn van de hand van industrieel ontwerper Bruno Ninaber van Eyben. Na de troonswisseling wordt het uiteraard ook tijd voor een nieuwe munt met beeltenis van koning Willem Alexander.

Munten
Aan deze reeks wordt binnenkort een nieuw ontwerp toegevoegd. Afbeelding: Koninklijke Nederlandse Munt

Nieuwe technieken

Naar verluitd zijn er vijf kunstenaars die werk hebben ingezonden, een van hen is Erwin Olaf aldus de Volkskrant. De keuze voor een fotograaf mag wellicht vreemd lijken, volgens kenners zou het passen in de traditie om gebruik te maken van nieuwe technieken bij het slaan van munten. Zo is er bijvoorbeeld al een herdekkingsmunt uitgebracht die verschillende beeltenissen laten zien afhankelijk van de hoek waaronder je de munt bekijkt.

Geruchten

Vooralsnog moeten we het doen met geruchten, want Erwin Olaf heeft het bericht ontkent noch bevestigd. Het ministerie van financie├źn heeft tegenover de Volkskrant bevestigd dat er reeds een keuze is gemaakt, maar dat het aan staatssecretaris Frans Weekers is wanneer de naam van de ontwerper naar buiten wordt gebracht.

Erwin Olaf en het koningshuis

In 2011 fotografeerde Erwin Olaf al toenmalig prinses Maxima voor de cover van een speciale uitgave van het AD. Het schijnt dat het koningspaar ook fan is van het werk van Erwin Olaf, ze openden al diverse tentoonstellingen met zijn werk.

herdenkingsmunt
Op deze herdenkingsmunt uit 2004 staan drie fotografische afbeeldingen die je afzonderlijk kunt zien door de hoek waaronder je kijkt te veranderen. Afbeelding: herdenkingsmunt.nl

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Jay Pee

Erwin Olaf of niet, maar die dingen zijn echt spuuglelijk.

afbeelding van Julian

De voorbeelden zijn oude munten, hoe die van Erwin Olaf eruit zien is nog niet bekend.

afbeelding van Anonymous

Erwin Olaf kennende wordt de nieuwe munt met Willem Alexander een lekkere ranzige :-)

afbeelding van patrick bateman

Tegenwoordig maakt Erwin geen 'ranzige' dingen meer.

afbeelding van Anonymous

Commercieel tot op het bot, inderdaad :-)

afbeelding van john M

Volgens mij is hier in het landje wel iets anders aan de hand, dan alleen maar de loftrompet voor het koningspaar.

afbeelding van marian v. wezel

Precies meer dan 360000 jiongeren die s'morgens al geen ontbijt meer kunnen krijgen. Wordt zo zachies aan een echte bananen republiek hier.

GR, Marian