Erwin Olaf maakt foto naar oud schilderij van schilder Louis Gallaits

Jasper van Bladel 4915 0
Fotograaf Erwin Olaf heeft de smaak te pakken. Na vorig jaar met succes een historische scène uit het 'Leidens ontzet' gefotografeerd te hebben, gaat hij dit keer een foto maken die gebaseerd is op een oud schilderij van Louis Gallaits.

'De laatste hulde aan de graven Egmond en Horne', is de titel van het schilderij dat Erwin Olaf als leidraad gebruikt voor zijn volgende foto: 'Exquisite Corpses'. De Belgische schilder Louis Gallaits maakte het stuk in 1851.

Afgehakte hoofden

De twee graven, graaf van Egmond(t) en graaf van Horne, werden in 1568 op bevel van de Hertog van Alva onthoofd na te zijn beschuldigd van hoogverraad tegen de Spanjaarden. In het schilderij zien we de dode graven, met losse hoofden, terwijl hen een laatste groet wordt gebracht door de Brusselse gilden.


De laatste hulde aan de graven Egmond en Horne - Louis Gallaits

Figuranten gezocht

Voor het vertolken van de graven, edellieden en soldaten is Olaf opzoek geweest naar figuranten. Twaalf mannen en één vrouw, die Sabina van Beieren, de vrouw van graaf van Egmond, verbeeldt.

Op de site van de Belgische opdrachtgever Kasteel van Gaasbeek is te lezen dat ze nog zoeken naar mannen tussen de vijftig en zeventig, om te figureren in 'Exquisite Corpses'. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via conny@erwinolaf.com 

Eigentijdse versie

Het kasteel, waar graaf van Egmond woonde, heeft Erwin Olaf gevraagd een eigentijdse versie van het schilderij te creëren. Hij hoeft zich daarbij niet exact te houden aan de oude voorstelling. Ze zoeken naar een ‘vertaling’ van de sfeer van bloedstollende romantiek naar vandaag.

Op 8 mei zal de foto gemaakt worden in Kasteel van Gaasbeek. Het resultaat wordt voor het eerst getoond op 5 juni, de dag dat de beide graven onthoofd werden op de Grote Markt in Brussel.

Leidens ontzet

Vorig jaar maakte Erwin Olaf in opdracht van museum De Lakenhal uit Leiden een nieuwe versie van een scène uit het 'Leidens ontzet' van 1574.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper