Erwin Olaf kunstenaar van het jaar

Ymke Frijters 1654 0
Erwin Olaf is verkozen tot kunstenaar van het jaar 2014. Hij werd onder meer gekozen door zijn vernieuwende kijk en doordachtheid in zijn fotografie. Hij liet acht finalisten achter zich. De verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door Stichting Kunstweek.

In het kader van de verkiezing werden 56.000 stemmen uitgebracht. Zowel een panel van deskundigen als het publiek besloten uiteindelijk na vier verkiezingsrondes dat Erwin Olaf de titel verdiende. Olaf ontwierp onlangs nog de nieuwe Nederlandse euromunten met het portret van Willem-Alexander erop.


Erwin Olaf. Foto: Sebastiaan ter Burg

Op de tweede plaats eindigde Marlene Dumas, gevolgd door Barbara Broekman en Co Westerik. De vijfde tot en met de achtste plaats werden respectievelijk toegekend aan Mark Mulders, Anton Corbijn, Tom Claassen en Mark Manders. Zij staan bovenaan in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars, waarin elk jaar de meest gewaardeerde kunstenaars worden opgenomen.

Daarnaast werd ook het Talent van het jaar 2014 gekozen, de kunstenaar jonger dan 35 die het hoogst staat in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars. Dat werd dit jaar Levi van Veluw. De Briljanten Kunstenaar van het jaar, de kunstenaar ouder dan 65 die het hoogst in de Galerie staat, is Ans Markus

afbeelding van Ymke Frijters

Ymke Frijters | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ymke