Erwin Olaf – EyeCandy – ‘1984-2009’

Julian 1828 0
Erwin Olaf (1959), viert zijn 50e levensjaar met een overzichtstentoonstelling in het FoMu in Antwerpen. In 2008 was zijn recente werk te zien in Nederland, in België is meer te zien van de controversiële kant van de fotograaf.

In 2009 wordt Erwin Olaf 50 jaar en blikt hij terug op 30 jaar fotograferen. De overzichtstentoonstelling in FoMu biedt je een mix van ouder fotografisch werk en video-installaties. Een ware roller-coaster door het oeuvre van Erwin Olaf.

Erwin Olaf is een van de bekendste en controversieelste fotografen uit Nederland. Zijn fotografie heeft groot succes in zowel het galerie- en museumcircuit als in de reclamewereld.

In 1988 brak hij internationaal door met de serie Chessman die bekroond werd met de eerste prijs in de Europese jonge fotografenwedstrijd. Sindsdien heeft hij gender, sensualiteit, humor, wanhoop en gratie verbeeld in fotoseries.

Zijn vroege werk maakt hij in een documentaire zwart-wit stijl. Later introduceerde hij kleur en digitale manipulatie in zijn beelden. Vooral de reeks Royal blood (2000) veroorzaakte heel wat commotie. In de serie wordt prinses Diana verbeeldt met een bloedend mercedesplaatje in haar arm. Zijn recente werk is subtieler en amper gemanipuleerd. Naast fotografie heeft Olaf videokunst en film gemaakt, variërend van komische filmpjes voor een kinderprogramma en korte documentaires tot autonoom filmwerk.

Olaf slaagt er meesterlijk in om aandacht te trekken. Dit is de reclamewereld niet ontgaan. Tot Olafs werk behoren reclameopdrachten voor Lavazza, BMW, Microsoft, Nintendo en vele anderen. In 2008 ontving hij in New York de ‘Lucie Award’ voor reclamefotografie.

Lezing
Donderdag 23 april geeft Erwin Olaf een lezing in het FoMu. De lezing vind plaats tussen 20 en 22 uur. Kosten: 5 euro. Reserveren is verplicht. Meer informatie op fotomuseum.be/lezingen/


© Erwin Olaf, Royal Blood – Sissi, Courtesy Flatland gallery (NL, Paris)


© Erwin Olaf, Seperation, Courtesy Flatland gallery (NL, Paris)


© Erwin Olaf, Rouge Boy, Courtesy Flatland gallery (NL, Paris)


© Erwin Olaf, Paradise the Club - Backstage, Courtesy Flatland gallery (NL, Paris)


© Erwin Olaf, Paradise Portraits - Matt, Courtesy Flatland gallery (NL, Paris)