Ernst Coppejans wint SO 2014

Joni Hendrix 1404 0
De tweede editie van ‘Selection Of’ is gewonnen door Ernst Coppejans. Hij werd gekozen uit 212 inzendingen. De wedstrijd is de opvolger van de PANL Awards en moet een selectie van de beste Nederlandse fotografie vertegenwoordigen.

De vijfkoppige jury koos uit alle inzendingen Ernst Coppejans als winnaar. De juryleden hadden de opdracht om opvallend werk te selecteren dat een beeld geeft van de tijdgeest van 2014. Zij hebben onder meer op de signatuur van de fotograaf en samenhang in de inhoud gelet. In totaal nomineerden ze uit 212 inzendingen 28 fotografen.

Ernst Coppejans - Goud


Foto © Ernst Coppejans

De jury was het over de winnaar van Goud al snel eens. ‘Elk beeld is intrigerend op zijn eigen manier, maar samengebracht in een serie vormt het een compleet verhaal dat je boeit van begin tot einde.' De inzending van Ernst was een mix van twee verhalen. Een deel gaat over homoseksuele mannen in West-Afrika. Het is daar een zwaar onderdrukte groep die ook vaak verstoten wordt door de familie. Ernst wist ze met gevaar voor celstraf toch voor de camera te krijgen en hun verhaal te laten doen.

Het tweede deel van zijn inzending bestond uit een serie portretten van amateur worstelaars in Senegal. Worstelen is in Senegal de nummer 1 sport. Kampioenen worden aanbeden en behandeld als filmsterren. Vele Senegalese jongens trainen fanatiek om hun droom, een beroemde worstelaar (lutteur) te worden waarheid te laten worden.

Robin de Puy - Zilver


Foto © Robin de Puy

De tweede prijs ging naar Robin de Puy. De jury: 'Te gek werk. De inzending zit heel goed in elkaar. Misschien niet heel vernieuwend, maar dat hoeft ook helemaal niet voor zo’n consistente en perfect uitgevoerde serie. De fotograaf heeft zo’n duidelijk eigen handschrift met een rauw randje, maar toch heel gestyled.'

Jean Luc Truijens en Renate Beense - Brons


Foto © Jean Luc Truijens 

De jury bekroonde twee fotografen met een derde prijs, namelijk Jean Luc Truijens en Renate Beense. In de categorie naakt vond de jury de serie van Jean Luc heel mooi en origineel. 'Al sinds het begin van de fotografie wordt er gezocht naar interessante abstracte verbeelding van het lichaam, kleur is de basis grammatica van het beeld, en er zijn nog maar weinig fotografen die daar echt goed mee omgaan. Het is de fotograaf uitermate goed gelukt een kleurverhaal te maken. Een uitgesproken handschrift, spannend dat iemand iets anders probeert.'


Foto © Renate Beense

Over de serie van Renate Beense vertelde de jury het volgende: 'Een vrolijke serie die heel veel energie en dynamiek uitstraalt. Niet alle beelden zijn even prettig om naar te kijken, maar de rauwheid van de serie is erg goed, er is sprake van een duidelijk beeldtaal en er zit een heel duidelijk verhaal achter'.

Jaarboek

Al het genomineerde werk wordt gepubliceerd in het SO jaarboek. Het boek wordt in een oplage van 1500 exemplaren verspreid over alle opdrachtgevers en inkopers in Nederland. Verder wordt er uit het genomineerde werk een tentoonstelling samengesteld.

Vorig jaar won Carla Kogelman Selection Of.