Ernst Coppejans - Dans le Milieu

Julian 1596 0
Van 26 juli tot en met 17 augustus exposeert Ernst Coppejans het aangrijpende verhaal van homoseksuele Senegalezen in de Melkweg Galerie in Amsterdam. In het Islamitische Senegal is homoseksualiteit nog altijd strafbaar.

In Senegal betekent uit de kast komen zonder uitzondering verstoting door familie en vrienden. Een baan kun je vergeten, wel krijg je een gevangenisstraf die kan oplopen tot tien jaar.

Ernst Coppejans (1974) bezocht het land regelmatig als product designer voor werk. Iedere keer dat hij er kwam realiseerde hij zich dat hij daar nooit zichzelf zou kunnen zijn. Een situatie waar Senegalese homo's en lesbo's iedere dag mee te maken hebben.

Inmiddels werkt Coppejans als fotograaf en hij besloot dat verhaal te vertellen door een anonieme groep een gezicht te geven in een serie portretten. Via het COC en Human Rights Watch kwam hij afgelopen winter in contact met twee personen in Dakar, die onder de radar opkomen voor de rechten van LGBT's (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender).

Coppejans reisde af naar het land en maakte een serie portretten die hij van 26 juli t/m 17 augustus exposeert in de Melkweg Galerie. 'Ik heb mooie, lieve, inspirerende en getalenteerde jonge mensen ontmoet die weigeren zich te verschuilen achter een heterohuwelijk en daardoor geen toekomstperspectief hebben. Sommige verhalen brachten mij tot tranen. Enorm dapper dat ze mee wilden werken aan mijn project,' aldus de fotograaf over zijn nieuwste project.

Opening op 25 juli

Vrijdag 25 juli om 18 uur wordt de expositie geopend. De presentatie is in handen van Anousha Nzume. Er is muziek van Fashionpack Dj Kosters & Dj Hart en een dans performance van Christian Guerematchi.

Foto: Ernst Coppejans
Foto © Ernst Coppejans