Epson maakt elektronische zoeker met hoge resolutie

Julian 537 0
Epson is gestart met de productie van high-end elektronische zoekers voor digitale camera’s. De resolutie van 800x600 is vergelijkbaar met de EVF in de Panasonic G1 en GH1. Naar welke camera’s de zoeker van Epson een weg zal vinden is niet bekend.

De elektronische zoeker dient als vervanger voor de optische zoeker en kan gebruikt worden in cameraconcepten zoals Micro Four Thirds, waarbij de spiegel is weggelaten ten gunste van een kleine behuizing.

Epson’s zoeker heeft een diagonaal van 1.2 cm en SVGA-resolutie. In totaal komt het aantal beeldpunten (800 x 600 x RGB) op 1.440.000 stuks. De zoeker maakt gebruik van de TN lcd-techniek, heeft een contrastratio van 280:1 en helderheid van 460 cd/m2. De EVF kan 92 procent van de srgb-kleurruimte weergeven.

Elektronische zoekers worden al veel gebruikt in compactcamera’s. De kwaliteit hiervan laat vaak veel te wensen over. De beste elektronische zoekers vind je momenteel in de Panasonic G1 en GH1 MFT-camera’s. Panasonic gebruikt hiervoor high-end zoekers uit haar eigen professionele videocamera’s.

Epson zegt dat haar EVF nog beter is, door de toevoeging van een kleurenfilter. Hiermee wordt het ‘breakup’ probleem voorkomen. Bij de G1 en GH1 is deze kleurverschuiving zichtbaar bij snelle bewegingen van het onderwerp of de camera.

Naar welke digitale camera’s de nieuwe EVF zijn weg zal vinden is nog niet bekend. Het feit dat Epson begonnen is met de massaproductie van de zoeker lijkt er wel op te duiden dat de fabrikant de toekomst van kleine camera’s met grote sensor positief inziet.