Epson geeft digitale fotografie een nostalgisch tintje

Redactie 488 0
Epson brengt een nieuw type fotopapier op de markt, dat herinneringen aan de hoogtijdagen van de donkere kamer moet bovenbrengen. Een rood peertje aan het plafond mag, maar is niet verplicht.

Het heet Epson Traditional Photo Paper en is speciaal ontwikkeld voor Micro Piezo inkjetprinters en UltraChrome K3-inkt met Vivid Magenta, in beide gevallen Epson-producten.
Volgens Epson doen afdrukken op dit papier met een gladde en glanzende afwerking denken aan foto's die op traditionele wijze ontwikkeld zijn. Alleen zijn ze direct droog en trekken niet krom. Dat zal ook lastig gaan met een gewicht van 330 g/m2. Het papier is verkrijgbaar in de formaten A4, A3+, A2 en 24"x36".

Technisch papier
Epson heeft het papier voorzien van een microporeus laagje en een speciale toplaag. Hierdoor kan de inkt niet meer doordringen tot de vezels van het substraat. Deze coating-technologie bootst het emulsie-coating proces na dat gebruikt wordt voor de fabricage van dokapapier. De toplaag heeft niet alleen een beschermende functie, maar zorgt er ook voor dat de kleurverzadiging goed is en de afbeeldingen zo scherp mogelijk zijn. Het optische bleekmiddel (OBA) in de vezels van het substraat levert een helderwitte ondergrond waardoor kleurhelderheid en -schakeringen optimaal uit de verf komen. Volgens fotograaf Hans van Ommeren kan met het papier een hogere Dmax-behaald (een maat voor het donkerste gebied dat details nog goed weergeeft) worden dan met het traditionele Bariet-papier.

Prijzen
Epson Traditional Photo Paper A4, 25 vellen, adviesprijs exclusief BTW €35, verkrijgbaar vanaf oktober 2007

Epson Traditional Photo Paper A3+, 25 vellen, adviesprijs exclusief BTW €87, verkrijgbaar vanaf oktober 2007

Epson Traditional Photo Paper A2, 25 vellen, adviesprijs exclusief BTW €136, verkrijgbaar vanaf oktober 2007

Epson Traditional Photo Paper 24”x36”, 25 vellen, adviesprijs exclusief BTW €300, verkrijgbaar vanaf oktober 2007

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie