Enige camera die naar de maan ging en terug kwam wordt 22 maart geveild

jesse kraal 4616 0
De WestLicht Photographica Auction staat altijd garant voor een hoop bijzondere camera's en objectieven. Met gouden Leica's hebben we niet zoveel, maar gelukkig zitten er ook écht unieke stukken tussen, zoals de enige camera die op de maan is geweest én terugkeerde naar de aarde.

In totaal hebben Amerikaanse astronauten op de diverse missies naar de maan veertien Hasselblad-camera's mee aan boord genomen. Dertien daarvan liggen nog altijd ergens op de maan, de ruimtevaarders namen liever het gewicht van de camera's in maanstenen mee terug naar de aarde. Slechts één Hasselblad 500 EL Data keerde terug en precies die camera gaat 22 maart 2014 onder de hamer.

De camera is gebruikt op de Apollo-15-missie, van 26 juli tot en met 7 augustus 1971 en werd bediend door Jim Irwin. Naar aanleiding van het overlijden van Neil Armstrong, de eerste man op de maan, schreven we al eens een Retrofocus over de Hasselblad's die de NASA gebruikte, al meldden we toen nog dat geen van de camera's ooit naar aarde terugkeerde. Desondanks ligt er nog altijd het nodige aan camera-apparatuur voor het 'oprapen' op het maanoppervlak.

Niet de duurste camera ter wereld

Bieden op de bijzondere Hasselblad kan vanaf 80.000 euro, maar volgens veilinghuis WestLicht wordt een winnend bod tussen de 150.000 en 200.000 euro verwacht. Daarmee is het zeker niet de duurste camera ter wereld, het is hoe dan ook de duurste camera die ooit op de maan is geweest.

Leica M6 prototypes

Zoals we van WestLicht gewend zijn, gaat er veel meer moois onder de hamer, waaronder weer de nodige Leica-goodies. Wat dacht je bijvoorbeeld van een set van vier prototypes voor de Leica M6? Het is goed te zien hoe de eerste modellen nog veel gelijkenissen vertonen met de M5, terwijl het laatste prototype (gelukkig) terugvalt op de styling van de M4. Deze vier camera's, waarvan alleen het laatste prototype werkend is, leveren naar verwachting 80.000 tot 100.000 euro op.

Nikkor 6mm f/2.8 Fisheye

Een ander bekend object dat we al eens voorbij hebben laten komen in onze rubriek Retrofocus is de Nikkor 6mm f/2.8 Fisheye. Het aangeboden exemplaar heeft kleine schoonmaakplekjes op het gigantische frontelement en gaat daarom naar verwachting 'slechts' 18.000 tot 22.000 euro opbrengen. Eerder stond er al een exemplaar voor 100.000 pond te koop.

KGB Rollover Camera

Een van de leukste camera's die we in de vooraankondiging tegenkomen is de KGB Rollover Camera 'Alycha'. Deze bijzondere camera uit de koude oorlog lijkt sprekend op een notitieboekje maar is eigenlijk een scanner. Je kunt de camera met twintig centimeter per seconde over een document schuiven, een strook van 10 centimeter breed wordt dan gefotografeerd op een filmstrip van 8,3mm breed. Met een meegeleverde snijder kun je standaard 35mm-rolletjes versnijden voor gebruik in de Alycha. Breng wel zo'n 20.000 euro mee mocht je dit wondertje der techniek willen aanschaffen, zoveel zou de camera moeten gaan opbrengen.

22 Maart

De veiling vindt plaats op 22 maart, de compete lijst met objecten die onder de hamer gaan zal zo'n vier weken voor de veiling bekend worden gemaakt.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse