Engels National Media Museum verliest deel fotocollectie

Engels fotomuseum verliest deel fotocollectie

Mark Moed 1158 0
Het National Media Museum (NMM) in Bradford (UK) is al decennia lang een museum met een van de grootste historische fotocollecties ter wereld. Het museum dreigt nu een groot deel van haar collectie kwijt te raken.

Het National Media Museum ontvangt jaarlijks meer dan 600.000 bezoekers per jaar. Zij komen voor de enorme collectie van meer dan drie miljoen foto's. Dat dreigt allemaal te veranderen door de aangekondigde plannen.

Verlies

Op 1 februari 2016 kondigde het museum aan dat meer dan 400.000 objecten naar een ander museum, het bekende Victoria and Albert Museum (V&A) in London gaan. De foto's zullen daar bij de bestaande collectie van 500.000 foto's gevoegd worden.

Engels National Media Museum verliest deel fotocollectie

Treurende kunstliefhebbers

Veel kunstliefhebbers betreuren het besluit omdat ze het als een nieuw bewijs zien van de trend om op kunst in Engeland te besparen. Ondanks dat de collectie in het V&A bijna wordt verdubbeld wordt het personeelsbestand niet uitgebreid, en dat vinden veel mensen zorgelijk.

Engels National Media Museum verliest deel fotocollectie

Multimedia

Het NMM heette vroeger het National Museum of Photography, Film and Television, maar in 2006 werd de koers gewijzigd en de naam veranderd in het National Media Museum. De focus kwam minder op fotografie te liggen, men richtte zich bijvoorbeeld op schoolklassen die een multimediale ervaring werd geboden.

Engels National Media Museum verliest deel fotocollectie

Het Victoria and Albert Museum organiseert regelmatig belangrijke fotoexposities.

afbeelding van Mark Moed

Mark Moed | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark