Embedded fotojournalist in Irak niet meer welkom na blogposting

Redactie 652 0
Zoriah was tot voor kort

Zelfmoordaanslagen in Irak halen allang de voorpagina’s niet meer. Een doorn in het oog voor fotojournalist Zoriah, die (tot voor kort) dagelijks de harde realiteit in Irak mee maakte en zijn leven waagt om de wereld hiervan op de hoogte te houden.

De Amerikaanse eenheid waar Zoriah is ondergebracht als embedded fotograaf is bezig met huiszoekingen in een buitenwijk van Fallujah, als ze worden weggeroepen. In de buurt heeft een zelfmoordaanslag plaatsgevonden, waarbij tientallen Irakezen en 3 Amerikaanse mariniers het leven laten.

De eenheid snelt ter plaatse, en Zoriah doet zijn werk, hij documenteert in de paar minuten die hij heeft de chaos ter plaatse. Daarbij fotografeert hij ook de gedode Amerikaanse soldaten, met zeer bewust de media reglementen in zijn achterhoofd (het is alleen toegestaan om gewonde en dode soldaten af te beelden mits geen naamplaatjes of andere identificeerbare zaken zichtbaar zijn). Vervolgens plaatst hij zijn gemaakte foto’s op zijn weblog (let op: bevat schokkende beelden!)

“My hands still shake and my heart pounds despite my fatigue.  A combination of depression, fear, and adrenaline makes my thoughts race with the realization that a simple decision was the only thing that seperated me from a body count that grows daily.” - Zoriah

Enige uren na het online zetten van zijn blogpost, krijgt Zoriah telefonisch het verzoek van een hoge officier om zijn posting te verwijderen. Zoriah weigert zijn beelden offline te halen, “waarom een fotograaf toelaten tot een eenheid en dan boos worden als er foto’s gemaakt worden van oorlog?” Vraagt hij zich af op zijn blog. Er wordt hem verteld dat het niet toegestaan is om zelfs maar een schoen of broek van een gedode marinier zichtbaar te maken, een regel die de fotograaf nooit eerder gehoord heeft. Enkele minuten na zijn weigering krijgt Zoriah te horen niet langer welkom te zijn en kan hij zijn spullen pakken.


“waarom een fotograaf toelaten tot een eenheid en dan boos worden als er foto’s gemaakt worden van oorlog?”

Het hele verhaal en Zoriah’s ervaringen lees je op zijn weblog.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie