Elspeth Diederix - Fotografie

Julian 2254 0
Het moment dat het alledaagse zijn vanzelfsprekende vertrouwdheid verliest en een andere betekenis krijgt – dat is wat Elspeth Diederix in haar foto’s wil vastleggen. Museum Jan Cunen in Oss organiseert haar eerste museale solotentoonstelling.

De beleving en betekenis van haar werk schuilt vooral in de geraffineerde schoonheid van een nieuw geordende realiteit die weliswaar droomachtig, maar niet ongerijmd aandoet: een paars post-it papiertje op een boom, een meisje dat haar gezicht in het eendenkroos steekt, een roze motorfiets of een wolk van plastic zakken.

Stilleven

Ook al ogen de foto’s van Diederix vervreemdend, toch bedient zij zich niet van digitale manipulatie; de soms merkwaardige constellaties van objecten worden als in een klassiek stilleven zeer zorgvuldig gearrangeerd en gecomponeerd, met een bijzondere aandacht voor de vorm van de gekozen materialen, kleur en optische illusies. Hoe zorgvuldig Diederix selecteert, blijkt ook uit de vele schetsen en voorstudies waarin vaak de exotische locaties te herkennen zijn waar zij werkt tijdens haar reizen. Ook die voorstudies zijn in de tentoonstelling te zien, in de vorm van een geprint 'behang'.


Elspeth Diederix, Clouds, 2003

Regelmatig benadrukt Elspeth Diederix in haar foto’s het contrast tussen veelal kunstmatige materialen en voorwerpen en de natuurlijke omgeving waarin zij figureren. Daarmee lijkt zij te verwijzen naar de rol van objecten om ons heen, het menselijk ingrijpen in de omgeving en hoe deze daardoor transformeert van betekenis. In andere foto’s is de natuur alomtegenwoordig, al is er nog steeds sprake van subtiele menselijke ingrepen, zoals blijkt uit de regen van boterbloempjes of een merkwaardige vorm van bloeiende seringen.

Elspeth Diederix, Utah, 2001

Tot de meest recente foto’s behoort die serie die ontstaan is tijdens een werkperiode bij het Europees Keramisch Werk Centrum (EKWC) in ’s-Hertogenbosch. De tentoonstelling bevat een dertigtal foto’s vanaf 200, waaronder ook fascinerende onderwaterfoto’s uit de serie Doride/Ultramarine, die Diederix vanaf 2001 samen met Maura Biava realiseerde.

Elspeth Diederix

Elspeth Diederix (1971, Nairobi) studeerde tussen 1990 en 1995 aan de Rietveld Academie en daarna tussen 1998 en 2000 aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten. In 2002 won ze de Prix de Rome voor fotografie.

Elspeth Diederix, Computer, 2004