Klassieker van de dag: De lange tafels van Ellis Island

Klassieker van de dag: De lange tafels van Ellis Island

Jasper van Bladel 555 0
Alles kan een goede foto opleveren. Ook onderwerpen die zo dagelijks en standaard lijken dat je er eigenlijk niet naar omkijkt. Om je hierop te attenderen en om je inspiratie te geven, laten wij jou elke dag een opmerkelijke foto uit het verleden zien met, waar mogelijk, het verhaal erachter.

Het is vroeg in de 20e eeuw. Honderden vorken, messen en borden wachten in de bijna lege eetzaal van de gebouwen op Ellis Island. Enkele werknemers van de keuken kijken toe hoe de foto gemaakt wordt. Of ze zijn aan het poseren. Dat kan natuurlijk ook. 

Ellis Island is een eiland voor de kust van New York en New Jersey, dat van 1892 tot 1954 diende als eerste halte voor immigranten die naar de VS wilden verhuizen. In al die jaren werden ruim 12 miljoen onderworpen aan onder andere een medische keuring. Want zieke types, daar hadden ze in Amerika geen zin in. 

Eigenaar van het eiland was Samuel Ellis, een oorspronkelijk inwoner van het Verenigd Koninkrijk. Een immigrant dus.

The Commons

De foto's uit deze serie zijn afkomstig uit de Commons pagina van Flickr. Hier zijn duizenden oude foto's van archieven, musea en andere instellingen samengebracht. De foto's zijn meestal rechtenvrij te gebruiken en mocht dit niet het geval zijn, doen wij ons uiterste best om de rechtmatige eigenaar op te sporen. Mocht jij van mening zijn dat we ten onrechte jouw foto hebben gebruikt, neem dan contact met ons op.

Voor meer informatie over 'the Commons' kun je kijken op deze website.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper