Elliott Erwitt - Retrospective

Julian 1209 0
Voor het eerst is in Nederland een groot retrospectief te zien van de beroemde Amerikaanse Magnumfotograaf Elliott Erwitt. Het Gemeentemuseum Helmond toont van meer dan 130 van zijn zwart-wit foto’s uit de periode 1948-2001.

Erwitt is vooral bekend geworden door zijn milde ironie, humor en warm gevoel voor menselijkheid. Erwitts favoriete onderwerpen zijn de mens en de onverwachte schoonheid van toevallig samenkomende objecten of gebeurtenissen die door de fotograaf in een kader gevangen kunnen worden. Erwitt vangt de humor of juist de absurditeit van onze alledaagse leefomgeving. Daarbij stralen zijn foto’s optimisme uit en ze ogen verrassend naturel en oprecht. Hij voorziet de foto’s van minimale informatie: plaats en jaartal. Alleen publieke figuren worden specifiek benoemd.

Honden als metafoor

Honden vormen in Erwitts oeuvre een opmerkelijk terugkerend motief: de hond als metafoor voor menselijk gedrag. Ook zijn in de tentoonstelling foto’s te zien van historische personages, zoals Fidel Castro, de weduwe Jacky Kennedy, Nikita Chroesjtsjov met Richard Nixon en filmster Marilyn Monroe.

New York, USA, 2000.


Felix, Gladys and Rover. New York. 1974.

Foto's © Elliott Erwitt/Magnum Photos/Hollandse Hoogte

Tentoonstellingen

Erwitt heeft belangrijke solotentoonstellingen op zijn naam staan, onder meer in het Museum of Modern Art en Metropolitan Museum, beide in New York, Smithsonian Institute in Washington DC, Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, Barbican Londen en Kunsthaus Zürich.
Er zijn vele fotoboeken van zijn werk verschenen, waaronder Personal Best (2006), Snaps (2002) en DogsDogs (1999), uitgegeven door onder meer teNeues en Phaidon.

Erwitt woont al jaren aan de rand van Central Park in Manhattan, New York. Tot op de dag van vandaag is hij, ondanks zijn hoge leeftijd, in te huren voor een opdracht. Zijn houding tegenover het medium fotografie is veelzeggend: ‘I think it’s about time we started taking photography seriously by treating it just as a hobby.’