Elektrische rolstoel en Segway als videorig

jesse kraal 2226 1
Dlsr's met een goede filmfunctie zijn al voor een relatief klein bedrag verkrijgbaar, zeker als je het vergelijkt met professionele filmapparatuur. Daarmee is ook de vraag gestegen naar goedkope oplossingen om je camera stabiel te houden. Ook profs profiteren volop van nieuwe technologie.

RolstoelHans Hansen wilde een videorig maken die de camera stil houdt, maar tegelijkertijd vloeiende bewegingen mogelijk maakt. De oplossing werd gevonden in een elektrische rolstoel. Daaraan werd een steadyshot en een giroscoop bevestigt, zodat één persoon de camera en de rolstoel kan bedienen zonder dat dit trillende beelden oplevert. 

Nabewerking

De laatste beetje trillingen worden er uit gehaald in de nabewerking met Adobe Warp Stabilizer, een geavanceerde tool in het programma After Effects. Helaas verlies je daardoor wel iets aan resolutie en/of detail.

Het resultaat ziet er erg professioneel uit, beter dan je wellicht zou verwachten op basis van de beschrijving.

Segway

Echte waaghalzen stappen echter op een Segway, terwijl ze een gigantische steadyshot gewoon vasthouden. Cameraman Karsten Jacobsen mag misschien we de koning van de steadyshots genoemd worden. Niet alleen rijdt hij op een Segway, hij stapt er ook in vliegende vaart vanaf om rennendverder te gaan. Dat alles zonder dat je er als kijker ook maar iets van doorhebt! Deze techniek pastte hij toe bij het Eurovisiesongfestival. In onderstaande video zijn het resultaat en de totstandkoming naast elkaar in beeld gebracht.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Luuk de Kok

Steadyshot mag eigenlijk veranderd worden in Steadycam, Steadyshot is een beeldtechnologie die in Sony lenzen zit.
En steadycam is ook een merk naam alleen die heeft het concept ook bedacht van de steadycam ;)