EIZO introduceert ColorEdge CG277 en CX271

Julian 2966 0
Monitorenfabrikant EIZO introduceert twee 27-inchmodellen met kleurkalibratie in de ColorEdge-serie: de CG277 en de CX271. De schermen zijn voorzien van een WideGamut-IPS-LCD met resolutie van 2560x1440 beeldpunten en kunnen 99% van de Adobe-RGB-kleurruimte reproduceren.

EIZO mikt met de ColorEdge CG277 (1924 euro excl. btw) op de professionele gebruiker die zich bezighoudt met digitale fotografie, prepress, videobewerking, postproductie en andere disciplines, waarbij een workflow met voorspelbare kleuren een grote rol speelt. De monitor beschikt over een geïntegreerd meetinstrument voor automatische kalibratie dat de exacte kalibratie, profilering en validering automatisch verzorgt.

De goedkopere EIZO ColorEdge CX271 (1209 euro excl. btw) is geschikt voor veeleisende fotografen en ontwerpers, zowel in de privésfeer als professioneel. Deze monitor heeft een geïntegreerd meetinstrument voor automatische correctie waarmee witpunt, helderheid en kleuren langdurig constant worden gehouden, nadat de CX271 met een extern meetinstrument is gekalibreerd.

Eizo ColorEdge CG277

LED-backlight

Volgens EIZO laten de monitoren met name bij donkere kleuren zien wat ze kunnen. De diepe kleuren komen het beste tot hun recht in zwak verlichte foto- of postproductiestudio's. De CG277 en de CX271 hebben een LED-backlight, dat verbruikt bij eenzelfde helderheid veertig procent minder energie dan de conventionele CCFL-backlight.

De belichting is in kleine stappen te regelen, zodat je ook bij lage helderheidsinstellingen nauwkeurige afstellingen kunt maken. EIZO maakt gebruik van Pulse-Width modulation met zeer hoge frequenties om flikkering van het beeld te voorkomen.


Eizo ColorEdge CG277

Digital Uniformity Equalizer

Voor helderheid en egale kleuren op het weergaveoppervlak gebruiken de CG277 en de CX271 een speciaal circuit: de Digital Uniformity Equalizer. Die reduceert kleurverschillen tot drie Delta-E of minder en neutraliseert invloeden, die een schommelende omgevingstemperatuur op de kleurtemperatuur en helderheid kan hebben.

Eizo ColorEdge CX271

EIZO ColorNavigator-software

Beide schermen worden geleverd inclusief de kalibratiesoftware ColorNavigator van EIZO. Daarmee worden de normwaarden voor helderheid, gamma en witpunt vastgelegd, en wordt het profiel voor het kleurenbeheer samengesteld. ColorNavigator heeft een timerfunctie waarmee de automatische kalibratie en correctie van de CG277 en CX271 wordt geactiveerd.

Eizo ColorEdge CX271
Eizo ColorEdge CX271

3D LUT voor videobewerking

Speciaal voor videobewerking en postproductie is de ColorEdge CG277 uitgerust met een 3D LUT (Look-Up Table), die de kleurweergave met behulp van een kubieke RGB-tabel afzonderlijk regelt.

Daardoor krijgt het beeld op de monitor precies de film-look en ziet het er bij bewerking net zo uit als de toeschouwer het te zien krijgt. De CG277 is al vooraf met meerdere kleurruimten, resp. mediastandaarden ingesteld: Rec709, EBU, SMPTE-C en DCI. De monitor verwerkt ook 4K x 2K-signalen en schaalt die terug naar de native resolutie van 2560 x 1440 beeldpunten.

Gemeenschappelijke specificaties CG277 en CX271:

  • Wide Gamut-LCD met LED-techniek
  • Contrast 1000:1, helderheid 300 cd/m2
  • 99 procent AdobeRGB-kleurruimtedekking
  • 6-bits Look-Up Table en tot 10-bits kleurenweergave
  • Digital Uniformity Equalizer
  • Temperatuurgeregelde correctie van kleurverloop en helderheid
  • DisplayPort, HDMI-poort en DVI-D-ingang
  • Twee Upstream- en twee Downstream-USB-poorten 
  • Stabiele helderheid en kleureigenschappen binnen zeven minuten na inschakeling 
  • Vijf jaar garantie

Carl de Keizer over de EIZO CG277

EIZO heeft Magnum-fotograaf Carl de Keyzer de gelegenheid gegeven om de CG277 te testen. Zijn commentaar: 'Het kalibratiesysteem is verbazingwekkend - ik kan nu voor het eerst mijn beeldscherm zonder professionele hulp kalibreren. De kleuren stemmen volledig overeen met wat er uit mijn printer komt, geen onvoorspelbare resultaten meer, maar echt What You See Is What You Get.'