Eindverklaring bestuur Zilveren Camera: alle nominaties dingen mee

Redactie 456 0
Op de website van de Zilveren Camera is een korte eindverklaring te lezen namens het bestuur. Tot ongenoegen van anderen zullen de foto’s van Sjoerd Hilckmann gewoon meedoen in de finale.

De verklaring luid als volgt:

Er is niet gebleken van feiten of omstandigheden die op grond van de geldende wedstrijdvoorwaarden verhinderen dat de jury van de Zilveren Camera in de finale ronde, die zondag 20 januari 2008 zal plaatsvinden, niet alle door haar genomineerde foto’s in haar beraadslagingen kan betrekken.

Namens de Stichting de Zilveren Camera
Hans Kouwenhoven
(voorzitter)

De eerder ingeschakelde jurist heeft uitgewezen dat alle nominaties voldoen aan de wedstrijdvoorwaarden. Het bestuur legt zich daar bij neer, de omstreden foto’s van defensiefotograaf Sjoerd Hilckmann zullen dan ook gewoon meedingen naar de prijs.

Het bestuur van de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten is niet blij met het besluit. Ondanks dat de regels van de wedstrijd geen mogelijkheid bieden tot uitsluiting is en blijft de NVF van mening dat de nominatie indruist tegen de geest van de wedstrijd en het aanzien ervan ernstige schade toebrengt.


ANP: Eerder defensiefotografen genomineerd


Gisteren melde het ANP (dat overigens ook foto's van Sjoerd Hilckmann afneemt) dat fotografen in dienst van Defensie eerder genomineerd waren voor de Zilveren Camera. Waaronder Matty van Wijnbergen in 1987. “Collegafotografen voelen zich achtergesteld, een Amerikaanse fotograaf van de New York Times heeft foto’s gemaakt van gewonde Nederlandse militairen in Uruzgan. Hem werd geen strobreed in de weg gelegd.” Zegt van Wijnbergen.

 

Niet iedereen is het daar mee eens, het nominatiesysteem bestaat dit jaar voor het eerst. Van “eerdere nominaties voor defensiefotografen” kan geen sprake zijn. Zo is te lezen op de weblog van Jan Edward. Volgens diezelfde weblog slaat ook het commentaar van van Wijnbergen de plank mis. De Amerikaanse fotojournalist waar hij op doelt, Tyler Hicks, zou zich juist in het openbaar beklaagd hebben over de strenge censuur van het Nederlandse leger.

Uitreiking

20 januari is het zover en zullen de prijzen uitgereikt worden. De categorie “Buitenlands documentaire fotografie” (waarin de gewraakte foto’s genomineerd zijn) zal ongetwijfeld nauwlettend in de gaten gehouden worden. Bestuurslid Joep Lennarts voorspelt in de Volkskrant dat de omstreden legerfoto’s de prijs niet zullen winnen. Dat lijkt ons ook een ondenkbare situatie. Mocht dat wel het geval zijn, dan zal de ‘soap’ rondom de Zilveren Camera wellicht nog even voortduren.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie