Eindelijk schikking voor Musumeci

Redactie 454 0
Toen Antonio Musumeci vorig jaar een openbaar plein naast de federale rechtbank in Manhattan fotografeerde, zagen de autoriteiten hem aan voor potentiële terrorist. Nu, bijna een jaar na zijn arrestatie, wordt hij met een schikking in het gelijk gesteld.

Als onderdeel van de schikking belooft het ministerie van Homeland Security zijn werknemers  te laten weten dat fotograferen rond de federale rechtbanken is toegestaan. De regelgeving daarover was tot nu toe zo onduidelijk dat Musumeci zomaar opgepakt kon worden. De schikking komt zes maanden nadat de fotograaf, gesteund door de New York Civil Liberties Union, een klacht indiende tegen het Department of Security en de Federal Protective  Service. Hij werd naar eigen zeggen door hen belast omdat hij de federale regelgeving geschaad zou hebben. Maar deze regelgeving was vaag en werd nergens consequent uitgevoerd. Musumeci betoogt dan ook dat de federale politieambtenaren hem ten onrechte hebben gearresteerd en slecht hebben behandeld. Zo werd zijn zijn camera in beslag genomen door de federale officieren. Op twee opeenvolgende gelegenheden werd hij bovendien lastig­gevallen en bedreigd met arrestatie.

Antonio Musumeci

Alleen echte terroristen

Nu Musumeci in het gelijk is gesteld ontvangt hij 1500 dollar en worden zijn juridische kosten vergoed. Hoe vervelend ook voor Musumeci, de zaak heeft wel wat goeds gebracht voor fotografen. Zij mogen nu gewoon fotograferen rond federale gebouwen. Wel is afgesproken dat de officieren altijd om de naam van de fotograaf en het doel van zijn foto’s mag vragen. Zo wordt volgens de autoriteiten voorkomen dat echte terroristen zomaar hun gang kunnen gaan.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie