Eindelijk overeenkomst Obama-poster

Redactie 692 0
Het laatste hoofdstuk in de strijd om de 'Hope'-posters met het gezicht van president Obama erop is gesloten. Associated Press had al een overeenstemming bereikt met de maker, Mannie Garcia, en nu dan eindelijk ook met de designer, Shepard Fairey.

Even een korte samenvatting: Mannie Garcia maakte als voormalig freelancer bij Associated Press een foto van Barack Obama. Deze werd bewerkt door designer Shepard Fairey en hing vervolgens tijdens de verkiezingscampagne van Obama op zo'n beetje iedere Amerikaanse straathoek.

Mannie Garcia

Mannie kreeg het aan de stok met AP, omdat hij claimde eigenaar van de foto te zijn en op het moment van schieten niet voor het persbureau aan het werk was. AP onkende dat, maar zonder tussenkomst van de rechter hadden beide partijen besloten hun aanklacht te laten vallen en de eigendomskwestie in het midden te laten.


Shepard Fairey

Shepard en Associated Press waren daarentegen nog niet klaar met elkaar. De designer ontkende eerst de foto van AP te hebben, maar kwam daarop terug toen hij met bewijsmateriaal op de proppen moest komen. Desondanks vond hij dat het gebruik van de foto onder 'fair use' viel en hij dus vrij was deze te gebruiken. Na twee jaar zijn beide partijen nu tot een overeenkomst gekomen.

Gebruikersrechten

De onverwachte uitkomst van de gerechtelijke strijd is dat zowel Shepard als AP geen afstand doen van hun standpunt, maar elkaars invulling van de wet respecteren. Shepard heeft daarnaast echter wel beloofd in het vervolg geen foto's van Associated Press te gebruiken zonder een licentie aan te vragen.

De gebruikersrechten van de bewerkte 'Hope'-foto worden gedeeld, maar dat is niet het enige. Eveneens onverwacht gaan de twee oude vijanden namelijk nu samenwerken. Hij gaat – uiteraard in overeenstemming met AP – een serie maken gebaseerd op foto's van het bureau.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie