Eerste testfoto's Sigma sd Quattro

Eerste testfoto's Sigma sd Quattro

Jasper van Bladel 3790 6
De splinternieuwe Sigma sd Quattro is op de redactie gearriveerd. Natuurlijk zijn we meteen aan de slag gegaan met deze veelbelovende nieuwe camera. Hier zijn alvast de eerste testfoto's, die we vandaag met de sd Quattro gemaakt hebben. Een eerste test volgt snel.

Dit zijn de eerste testfoto's die we gemaakt hebben met de veelbelovende Sigma sd Quattro. Deze spiegelloze systeemcamera heeft een Foveon X3 APS-C sensor 39 megapixel resolutie. Die Sigma-sensor heeft meerdere lagen en heet nu Foveon X3 Quattro. De sensor gebruikt drie lagen fotodioden, die elk op een verschillende diepte in het lichtgevoelige silicium in de sensor geplaatst zijn. Elk van die lagen absorbeert een kleur uit het RGB-spectrum. Het gaat dan om rood, groen en blauw. De kleuren worden verticaal opgevangen, zonder kleur- en laagdoorlaatfilter. Alle informatie, over zowel kleur als scherpte, blijft zo behouden. Een normale sensor, zoals in vrijwel alle andere camera's gebruikt wordt, heeft een laag met pixels die elk maar een enkele kleur kunnen opvangen. Andere kleuren uit het invallende licht op die pixel gaan dan verloren. Sigma stelt dat hun Foveon X3 Quattro-sensor dus beter raad weet met de enorme licht- en kleurinformatie die op de sensor valt.

We hebben onderstaande foto's gemaakt met een Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art.Een eerste uitgebreidere test volgt snel, maar voor nu een aantal beelden:

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van Stephan

Leuk dat je al wat foto's plaatst Jasper, maar ik had er graag wat meer info bij... Zijn dit jpeg's recht uit het toestel of RAW bestanden die werden bewerkt en omgezet met Sigma's SPP.
Het is geweten dat enkel deze laatste foto's de echte kracht van de sensor tonen.

afbeelding van Jasper van Bladel

Dag Stephan. Omwille van de snelheid zijn dit onbewerkte jpeg's recht uit de camera. Uiteraard gaan we aan de slag in RAW. Na het weekend komen we met een grote test, inclusief oordeel over het dynamisch bereik en de invloed van de bijzondere sensor op de beelden. Het moet gezegd dat zelfs deze jpeg's al zeer overtuigend overkomen, zeker de plasticiteit van de beelden is van hoog niveau. 

afbeelding van Anoniem

Maak dan ook maar foto' s onder en overbelicht. Want ben erg benieuwd hoe goed je de foto naderhand nog kan bijstellen bij verkeerde belichting.

afbeelding van Marcel R.

Lijkt mij een interessante camera.
Alleen is deze camera voor mij niet handig, omdat ik mijn linkeroog dominant is.
Als ik deze camera zou gebruiken zit mijn hand in de weg.

afbeelding van Ab van Dalen

Indien deze camera stabilisatie zou hebben en vriendelijk voor Canon-objectieven, dan stond ik in de rij......

afbeelding van jan.den.broeck_145726

Sigma sd quattro maakt ook fotos met novoflex of kipon adapter voor pentax 67 lenzen in de pentax vatting.
Klikt er goed vast op. Uiteraard manuele bediening.
Verruimt de lens keuze..
Kleuren zijn beter dan de sigma dp2 merill.

Infrarood .. Zeer scherp en fijn met sigma 30 mm art kitlens..
Monochroom ... Begin zwart wit te apprecieren ...