Eerste testfoto's Pentax K-1

Eerste testfoto's Pentax K-1

Redactie DIGIFO... 4268 0
Van 25 tot en met 28 februari vond in Japan de jaarlijkse CP+ beurs plaats. Het grote nieuws deze beurs was de Pentax K-1, de eerste full frame camera van Pentax. DpReview mocht er een dag mee naar buiten om hem uitvoerig te testen.

 

Dynamic Range

De onderstaande foto's geven een beeld van wat de sensor kan. De eerste foto is de foto rechtstreeks uit de camera (in JPEG) en de andere na nabewerking in Adobe Camera Raw.


Iso: 100 Sluitertijd: 1/640 Diafragma: f/8


exposure +2.65, highlights -100, shadows +85, whites +15, blacks -67

Het scherm

De nieuwe Pentax K-1 heeft een uniek uitklapbaar scherm. Hoewel dit in eerste instantie volgens DpReview een beetje breekbaar aanvoelt, verzekert Pentax dat het zeer stevig is en dat je er zelfs zonder enig probleem de camera aan kunt optillen. Dit uitklapbare scherm zorgt ervoor dat je makkelijk foto's en video's kunt maken vanuit ongebruikelijke hoeken, zonder dat je jezelf in de knoop moet leggen, of te fotograferen zonder te zien wat je doet.

Scherpstellen

De autofocus op deze camera werkt naar behoren, aldus DpReview. Het is geen camera voor snelle actie, maar voor rustige bewegingen werkt de AF tracking prima. Het aantal autofocuspunten in deze camera valt wel een beetje tegen, zo melden ze. De K-1 heeft 33 autofocuspunten, wat voor een full frame camera tegenwoordig een beetje aan de zuinige kant is.

Pixel Shift en stabilisatie

De Pentax K-1 heeft een bewegende sensor. Dit gebruikt de camera om het beeld te stabiliseren zodat je foto's kunt maken met een langere sluitertijd zonder dat je een statief hoeft te gebruiken. Ook gebruikt de Pentax K-1 de bewegende sensor om zogenaamde 'Pixel shift resolution' foto's te maken. Hierbij worden er vier foto's gemaakt waarbij de sensor steeds één pixel opschuift. Hierna worden de foto's samengevoegd tot één scherpe foto. Omdat er vier foto's achter elkaar gemaakt worden is dit natuurlijk niet zo geschikt voor bewegende onderwerpen, maar voor stilstaande onderwerpen werkt dit uitstekend, aldus DpReview. Bekijk het filmpje voor een voorbeeld.

Conclusie

Met de K-1 heeft Pentax volgens DpReview een uitstekende camera neergezet. Met een uniek uitklapbaar scherm en nieuwe functies als de Pixel Shift Resolution is het zeker een waardige concurrent voor de Canon 60D en de Nikon D610. Mocht je de overstap naar een fullframe camera overwegen, is dit zeker een camera om in de gaten te houden, aldus DpReview.

Prijs en beschikbaarheid

De Pentax K-1 zal dit voorjaar in de winkel liggen en heeft een adviesprijs van 1999,- euro.

Alle foto's en de video gemaakt voor DpReview, door Carey Rose

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie