Eerste testfoto's Nikon AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED

Eerste testfoto's Nikon AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED

Jasper van Bladel 1816 1
Enkele maanden terug kwam Nikon met een aankondiging waarvan veel fotografen het water in de mond liep. De fabrikant kwam namelijk met een 105mm f/1.4. Nu is het objectief er in het echt en hebben we er de eerste foto’s mee kunnen maken.

Een 105mm f/1.4 is natuurlijk een opmerkelijke keuze van Nikon, maar aan de andere kant wel een logische. Tot nu toe stopte het f/1.4 assortiment bij de 85mm. Ook een schitterend objectief, maar volgens Nikon is er ook plaats in de markt voor een lichtsterke 105mm. Bij het ontwerp zijn ze in Japan niet over één nacht ijs gegaan en is vooral gefocust op een mooie onscherpte en de scherpte van rand tot rand.

De brandpuntsafstand én de lichtsterkte maken het objectief tot een objectief dat perfect geschikt is voor portretten. Al is het wel oppassen, de scherpte bij f/1.4 ligt natuurlijk maar op een erg klein deel van het beeld en loopt vervolgens heel snel weg in onscherpte. Schitterende onscherpte welteverstaan! 

Optiek

Om optimale resultaten in portretfotografie te garanderen, hebben Nikon-technici speciale aandacht besteed aan het oplossend vermogen aan de buitenste randen van het beeld. Daardoor worden pijlvormige comavlekken effectief tot een minimum beperkt, zodat puntlichtbronnen als mooie ronde punten worden gereproduceerd. Lichtafval aan de randen is zeer beperkt. Ook wanneer er gefotografeerd wordt met het maximale diafragma terwijl is scherpgesteld op oneindig blijft de helderheid in het hele beeld behouden. Dankzij het optische ontwerp verloopt de intensiteit van de beeldonscherpte vloeiend, waardoor een zeer zachte bokeh ontstaat.

Test

In de aankomende editie van DIGIFOTO Pro, 6.2016, staat een uitgebreide test van dit objectief. Want dit fijne objectief verdwijnt de eerstkomende dagen niet in de kast, dat is zeker!
 
Via de 'opties' knop kun je de beelden ook fullscreen bekijken.

Foto's gemaakt met: Nikon D810

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van Anoniem

Waarom geen voorbeeld foto' s op 1.4? Zelfs geen op 2. Terwijl dit voorheen de lichtsterkte lens was in dit bereik van Nikon. :(