Eerste testfoto's Hasselblad X1D

Eerste testfoto's Hasselblad X1D

Jasper van Bladel 779 0
De Hasselblad X1D is de eerste van een compleet nieuwe generatie camera’s. Samen met de Fujifilm GFX 50s geeft hij middenformaat een nieuwe impuls. We wilden de camera al een tijdje proberen en nu is het dan zover, hij is gearriveerd op de redactie. Hierbij wat eerste testfoto’s.

De GFX 50s is een zeer indrukwekkende camera. Zowel qua uiterlijk als qua innerlijk. Men ziet gelijk dat je met iets speciaals onderweg bent. De zilverkleurige body en het slanke design betekenen een revolutie tegenover klassieke middenformaatsystemen. Die zijn vaak groot en zwaar, waardoor deze camera’s vaak ook enkel vanaf statief gebruikt worden. De X1D breekt met die traditie en is, zeker voor een middenformaatcamera, bijzonder compact.

De Hasselblad X1D 50s kan zo compact en klein zijn doordat het een spiegelloze camera is. De X1D en de Fujifilm GFX 50s zijn vooralsnog de enige twee spiegelloze middenformaatcamera’s op de markt. Een revolutie die ongetwijfeld voor velen een hernieuwde kennismaking met middenformaatfotografie betekent.

Uit de hand

De X1D is dus erg compact en dat betekent dat er ook prima mee uit de hand te fotograferen is. Dat klinkt niet als iets speciaals, maar dat is het wel. De camera komt erg modern over als je ermee werkt, dat is voor een groot deel te wijten aan het fijne touchscreen. Dat scherm werkt als het scherm op je smartphone. Je kunt door je foto’s heen swipen en alle instellingen zijn via het scherm te wijzigen. Het werkt allemaal erg intuïtief, snel en het ziet er ook nog eens erg fraai uit. Als je dat wilt kun je de camera zelfs helemaal vanaf het touchscreen bedienen.

Centraalsluiter

Alle objectieven voor de X1D hebben een centraalsluiter en dat maakt dat bijvoorbeeld dslr-gebruikers even aan het geluid moeten wennen. Zelfs bij een erg korte sluitertijd, laten we zeggen 1/1500 seconde, maakt de sluiter een geluid waarbij het lijkt alsof een veel langere sluitertijd gebruikt wordt. Daar is niets mis mee, maar de meeste niet-middenformaatfotografen zullen daar even aan moeten wennen. Daar hebben we ook gelijk een belangrijk verschil tegenover de Fujifilm GFX 50s, de objectieven voor dat systeem maken namelijk geen gebruik van een centraalsluiter.

We zijn alvast even de straat op geweest voor een aantal testfoto’s. Opnames zijn in RAW en omgezet via Pho

Bekijk ze hieronder in volledige resolutie.

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper