Eerste testfoto's Fujifilm X-T2

Eerste testfoto's Fujifilm X-T2

Jasper van Bladel 4220 5
Gisteren konden we voor het eerst fotograferen met de vorige week aangekondigde Fujifilm X-T2, de opvolger van de X-T1. Hierbij onze eerste testfoto's, gemaakt op een zeer fotogenieke locatie: het Spoorwegmuseum in Utrecht.

De X-T2 lijkt qua uiterlijk veel op de X-T1, maar is binnenin totaal anders. 

De nieuwe Fujifilm X-T2, opvolger van de X-T1, beschikt over dezelfde sensor als de zeer goed ontvangen X-Pro 2 die begin dit jaar op de markt kwam. Ook de joystick van deze X-Pro 2 is overgenomen door de X-T2, wat navigeren door de menu's en het kiezen van autofocuspunten erg makkelijk en intuïtief maakt. De camera heeft een snellere minimale sluitertijd van 1/8000ste seconde, dat kan worden uitgebreid tot 1/32000ste seconde met digitale sluiter. Filmen is 4K is nu ook mogelijk en tijdens het filmen zijn alle 'film-simulation' opties beschikbaar, zodat iedereen makkelijk unieke video's van hoge kwaliteit kan maken.

De camera is volgens Fujifilm meer dan ooit geschikt voor het vastleggen van snel bewegende onderwerpen, gezien het herziene autofocussysteem. Een systeem dat overigens nog sneller werkt als de optionele grip met extra batterijkracht gekoppeld wordt. 

We konden de camera gisteren voor het eerst aan de tand voelen en dat is ons goed bevallen. De camera voelt zeer degelijk aan en lijkt qua materiaalgebruik op de voorganger X-T1 en de X-Pro2. Fujifilm heeft nu dus twee topmodellen, waarbij het verschil niet zozeer in de prestaties, maar meer in de nuance en in de doelgroep gezocht moet worden. De 'meezoeker' X-Pro2 is voor een andere doelgroep bedoeld dan deze nieuwe 'DSLR' achtige X-T2.

Pre-productie

Het spreekt voor zich dat we de X-T2 nog uitgebreid gaan testen als de eerste modellen op de markt verschijnen. Deze foto's zijn gemaakt met pre-productiemodellen, dat is natuurlijk belangrijk om te vermelden. Overigens was daar tijdens het testen niet direct iets van te merken, de camera's voelden prima en zeer degelijk aan.

We fotografeerden met een 35mm f/1.4. Hieronder zie je de resultaten:

 

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van Lion

"De 'meezoeker' X-Pro2 is voor een andere doelgroep bedoeld dan deze nieuwe 'DSLR' achtige X-T2."
Dat maakt me nieuwsgierig. Kunt u dat toelichten?
Zou een van deze camera's geschikt zijn als sportcamera?

afbeelding van Jasper van Bladel

Dag Lion, Fujifilm zegt dat de X-T2 geschikt is als camera om sport en andere snel bewegende onderwerpen mee te fotograferen. Met de optionele grip verbeteren tal van functies, zoals het aantal fps en de vernieuwingsfrequentie van de zoeker. 

afbeelding van Lion Hijmans

Dank je wel, Jasper. Ik begrijp hieruit dat je dit niet zelf hebt kunnen testen? Ik wacht nog even af...

afbeelding van Free Hasselman

In het nummer 2016/ 4 vermelden jullie dat er een uitgebreide test komt van die camera (Fuji X-T2).
In nummer 5 kan ik hem niet vinden , wanneer wel?

afbeelding van Jasper van Bladel

We hebben nog niet de mogelijkheid gehad om de camera uitgebreider te testen. Het klopt dus dat je nog geen test vindt in editie 5.2016. We gaan het regelen voor de eerste editie volgend jaar.