Eerste testen tonen sterk verbeterd dynamisch bereik EOS 80D-sensor

Eerste testen tonen sterk verbeterd dynamisch bereik EOS 80D-sensor

PieterMolenaar 2153 1
Uit de eerste testresultaten gepubliceerd door DPReview blijkt dat het dynamisch bereik van de cmos-sensor in de nieuwe EOS 80D-spiegelreflexcamera van Canon sterk verbeterd is.

De laatste jaren bleef Canon met zijn sensorontwerpen wat betreft dynamisch bereik bij lage iso-waarden in de schaduw van Sony. Dat kwam vooral doordat Canon tot voor kort de sensor en de analoog-naar-digitaal-logica strikt gescheiden hield. Met de EOS 80D-sensor lijkt Canon daarvan afgestapt. Het gat met de sensors van Sony is nog niet geheel gedicht, maar de resultaten zijn bemoedigend voor Canon.

Oplichten

Het verbeterde dynamisch bereik is goed te zien bij de foto's van de standaard testopstelling van DPReview. De site vergelijkt daarbij de nieuwe EOS 80D met zijn voorganger, de EOS 70D. De foto's van de testopstelling werden met 5EV-lichtstops onderbelicht en de RAW-bestanden werden daarna met hetzelfde aantal stops opgekrikt. De hoeveelheid ruis is dan een indicatie voor het dynamisch bereik van de sensor.

Duidelijk te zien is dat de EOS 70D veel meer ruis vertoond dan de EOS 80D. Dit geldt zowel voor kleurruis als voor chromatische ruis. Delen die bij de EOS 80D gewoon grijs tonen, kleuren bijna paars bij de EOS 70D. Ook bij de ISO-invariantietest van DPReview scoort de EOS 80D beduidend beter dan zijn voorganger. 

afbeelding van Branko Collin

"De laatste jaren bleef Canon met zijn sensorontwerpen wat betreft dynamisch bereik bij lage iso-waarden *in de schaduw* van Sony."

Ja ja, ik zag 'm. Een woordspeling! :)