Eerste test Nikon D500: Kleine D5 of grote D7200?

Eerste test Nikon D500: Kleine D5 of grote D7200?

Dre de Man 15339
We hebben eindelijk de eerst tests met de Nikon D500, de langverwachte opvolger van de D300s, kunnen uitvoeren. We zullen onze bevindingen in delen publiceren. Dit is deel 1.

De Nikon D500 werd bijna zeven jaar na zijn voorganger, de Nikon D300s, geïntroduceerd. Dit was op een moment dat niemand nog geloofde dat hij er nog zou komen. Daarna werd de aflevering vertraagd door de grote vraag en toen moesten de journalisten nog eens een keer extra lang wachten want de professionele fotografen gingen (terecht) voor.

Maar nu is de D500 er echt en hebben we ermee kunnen werken!

Indrukwekkend

Puur op basis van de specificaties, is de D500 al een zeer indrukwekkende camera. De specificaties overtuigen zelfs zozeer, dat de vraag het aanbod verre overtreft en er grote wachtlijsten voor de camera ontstaan zijn, lang voordat er ook maar één test verschenen was. De camera vervult dan ook vrijwel alle denkbare wensen van de doelgroep. De sensor heeft een gevoeligheid van ISO 51.200 (en bij Hi 4 van bijna twee miljoen ISO), de autofocus telt nu 153 punten die tot aan de rand van het beeld gaan en die veel sneller is, hij haalt 10 bps met een ruime buffer, de body is van professionele ergonomie en kwaliteit en hij is ook nog eens 100 gram lichter dan de D300s.

Maakt de camera het waar? We gaan die vraag in afleveringen beantwoorden, maar we kunnen in ieder geval al verklappen dat het loont om geduld te hebben!

Body

De body maakt de belofte in ieder geval helemaal waar: qua layout lijkt hij heel sterk op de D810, maar dan met de aanpassingen van de D5. Het scherpstelsysteem is vrijwel identiek aan de D5, maar door het DX-formaat kan er over het gehele beeld scherpgesteld worden en dat met een fenomenale snelheid. Het verschil tussen bijvoorbeeld de Sony alpha 6300 is (behalve bij heel veel licht) zo groot, dat je niet lang hoeft te denken welke camera je wil gebruiken.

De eerste indruk als je hem vasthoudt is die van een ideale mix tussen compactheid en lichtheid en ergonomie – zeker wanneer je de camera combineert met een niet al te klein objectief. Tot zover de eerste ergonomische indrukken.

Sensor

Maar de sensor, denk je nu waarschijnlijk, maakt die zijn verwachtingen waar? Ja, maar net als bij de D5 zijn de allerhoogste ISO-waarden er meer voor noodgevallen. Er is een duidelijke vooruitgang ten opzichte van de al zeer goede D7200 qua ruis en zelfs een kleine vooruitgang qua dynamiek.

Kijk maar naar de voorbeelden.

Dit is de D500

Dit is de D7200

D500 en D7200 bij 25.600 De foto van de D500 is vergroot tot op de grootte van die van de D7200 om recht te doen aan het grotere aantal megapixels van de D7200.

LEES HIER HET TWEEDE DEEL VAN ONZE TEST. DEEL 2 GAAT OVER ISO INVARIANCE
 

 

afbeelding van Dre de Man

Dre de Man | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Dre

afbeelding van Willem Kaiser

Onderaan in de laatste regel moet D6200 D7200 zijn!

afbeelding van Jasper van Bladel

Willem, dank voor de opmerkzaamheid.