Eerste Nederlandse solotentoonstelling Chema Madoz

Redactie 1901 0
Het Nederlands Fotomuseum presenteert voor het eerst in Nederland het werk van de Spaanse fotograaf Chema Madoz. Met zijn werk laat hij zien hoe beperkt ons eigen kijken is en hoe je dat met fotografie op speelse wijze kunt verbeteren.

Het Nederlands Fotomuseum organiseert de expositie in samenwerking met La Fabrica (Madrid). De tentoonstelling omvat zeventig werken uit de carrière van de fotograaf, van begin tot heden. De tentoonstelling is samengesteld door de Spaanse curator Oliva María Rubio. Het werk van Madoz is internationaal gewaardeerd en opgenomen in meerdere internationale collecties.

Surrealistische boodschap

Madoz wil met zijn werk laten zien hoe beperkt ons eigen kijken doorgaans is en hoe dat met fotografie op speelse wijze is te doorbreken. Madoz combineert alledaagse objecten op verschillende manieren en fotografeert deze zonder digitaal te manipuleren. Hiermee creëert hij beelden waarin objecten buiten hun originele context worden geplaatst en samen een nieuwe, surrealistische werkelijkheid vormen. Zijn foto’s zijn niet alleen gemaakt om gezien te worden, maar ook om over na te denken. In zijn foto’s gaan objecten de meest ongewone combinaties aan, zo wordt een parelketting een strop en een putdeksel een afdruiprek.

1998 © Chema Madoz

1997 © Chema Madoz

Chema Madoz

Chema Madoz (1958), geboren en getogen in Madrid, studeerde kunstgeschiedenis op de Universidad Complutense in Madrid en fotografie bij het Centro de Enseñanza de la Imagen. In 1985 werd zijn werk voor het eerst groots tentoongesteld in La Real Sociedad Fotográfica in Madrid. In 1988 maakte het werk van Madoz onderdeel uit van het fotografieprogramma van de Sala Minerva del Círculo de Bellas Artes in Madrid. Madoz begon in 1990 met fotografie van objecten, wat nu nog het voornaamste thema van zijn werk is. In 2000 ontving hij hiervoor de Nationale Fotografie Prijs van Spanje. Zijn werk is wereldwijd onderwerp geweest van vele tentoonstellingen en publicaties.

1990 © Chema Madoz

Opening

De tentoonstelling loopt van 15 januari t/m 3 april 2011.  Zaterdag 22 januari is de officiele opening. Daarbij is Chema Madoz zelf aanwezig.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie