Eerste indruk: Tamron SP 90mm Macro

Eerste indruk: Tamron SP 90mm Macro

Dre de Man 5849 2
Gisteren hebben we gekeken naar het kleine broertje van dit objectief, de 60mm f/2. Dat objectief was bedoeld voor aps-c en wanneer je de specificatie vertaalt naar full frame kom je uit op het objectief van vandaag. Is daarmee de kous af of heeft de full frame macro meer in huis?

Uiterlijk is er in ieder geval een duidelijk verschil tussen de twee objectieven. De 90mm is een nieuwe generatie. Het is echter niet alleen van een andere generatie, maar ook van een andere klasse. Dat betreft niet alleen het uiterlijk, maar ook extra’s als stabilisatie, vuil en waterafstotende coating en de zeer snelle inwendige scherpstelmotor en een maar liefst drievoudige begrenzing van het scherpstelbereik. Maar uiteindelijk gaat het toch om de prestaties. Toevoeging van stabilisatie is een complicerende factor bij het ontwerp, dus het is niet vanzelfsprekend dat dit objectief beter is dan zijn voorganger of kleine broertje.

Testgrafiek Tamron 90mm f2_8

De uitleg van de grafiek vind je hier.

Grafiek

De grafiek laat echter zien dat er geen enkele reden is tot ongerustheid, integendeel. Het objectief haal uitstekende waarden en hoeft niet zo ver gediafragmeerd te worden, maar áls je dat doet, blijven de resultaten langer op peil. Dat ligt niet alleen aan het grotere beeldformaat, maar ook na de vorm en plaatsing van het diafragma. We hebben online geen aparte grafiek voor aps-c geplaatst, maar deze zou niet veel verschillen van die voor full frame, omdat rand en hoek nauwelijks verschillen. De getallen zouden minimaal lager liggen, maar duidelijk hoger dan die van de 60mm.

Macro

Voor macro zijn de resultaten nog beter, al hebben we daar geen aparte grafiek voor, bij gebrek aan een testpatroon van voldoende na te meten scherpte. Vergelijking met andere, bekende objectieven geeft echter een duidelijk indicatie van de kwaliteit. De praktijkopnamen versterken de goede indruk nog, zeker in vergelijking met de opnamen gemaakt met de 60mm f/2.portret Tamron 90(1/500 s f3,2)

Ondank het feit dat de opnamen bij een vergelijkbaar diafragma gemaakt zijn (f/2 voor aps-c is f/2,8 voor full frame voor wat de scherptediepte betreft) is de achtergrond toch wat rustiger. (De RAW’s zijn overigens met dezelfde instellingen ontwikkeld en zijn beide afkomstig van Nikon-camera’s die verder zeer gelijkvormige resultaten opleveren.)

Tamron 90 mm macro

(1/200 s f/4)

Kortom: de 90mm Tamron is een duidelijk verbeterde versie van een objectief dat al heel goed was. Het tekent ook niet te hard, zodat ook goed als portretobjectief dienst kan doen. We weten niet hoe de straatprijzen van de oudere 90mm en de 60mm zich verder zullen ontwikkelen, maar afgaand op de adviesprijs is dit nieuwe objectief een veel betere keuze. Meer informatie en foto's in de volgende editie van DIGIFOTO Pro magazine. Wil jij 'm thuis ontvangen? Aanmelden kan hier.

Adviesprijs: € 749,-
Filtermaat: 62mm
Lengte: 117mm
Gewicht: 610g
Minimale focus afstand (1:1): 0,30 m

Kijk hier voor meer informatie over de Tamron SP 90mm F/2.8 Di Macro 1:1 VC USD.

afbeelding van Dre de Man

Dre de Man | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Dre

afbeelding van Jan Donckers

De twee foto's zijn nergens scherp, natuurlijk beoordelen via internet is niet erg betrouwbaar.

afbeelding van gilles147

Geweldige lens, erg goede stabilisatie en snelle focus.