Eerste foto's Maasbrug (1865) in Limburgs museum

Redactie 1238 0
Zo'n honderdvijftig jaar geleden heeft de Duitse fotopioneer Julius Perger de opbouw van de Maasbrug vastgelegd. Waarschijnlijk zijn het de eerste foto's ooit gemaakt in Venlo. Deze bijzondere beelden zijn vanaf 11 juni te zien in het Limburgs museum.

Tot 4 september zijn de originele afdrukken te bezichtigen in het Limburgs Museum. De bijzondere beelden laten de bouw van de brug over de Maas zien in 1865. In het museum worden de originele sepiakleurige afdrukken vanwege hun lichtgevoeligheid geëxposeerd in een speciale kamer.

Opmerkelijk is dat de afdrukken een afwijkend formaat hebben ten opzichte van de huidige standaardprints. Perger zijn foto's zijn ongeveer veertig centimeter breed en twintig centimeter hoog. Het papier is ook gecoat met in water opgelost eiwit dat vermengd is met zout en zilver-nitraatoplossing. Dit worden de zogenaamde albumine- drukken genoemd.

Symmetrie en maatschappij

Julius heeft op de acht foto's nauwkeurig de opbouw van de brug vastgelegd, maar naast dat zijn het ook mooie foto's om te zien. De industriële uitstraling van de brug zorgt voor een lijnenspel van de balken. Dit zorgt voor een symmetrisch beeld in de foto's. Ook heeft hij in zijn beelden mensen laten poseren die een goed beeld weergeven van de maatschappelijke situatie in die tijd. Zo zie je de 'heren' strak gestoken in kostuums met hoge hoeden en zie je de 'gewone' mannen in werkkleding  met een pet.

Een van de acht foto's van de Maasbrug door Julius Perger

Julius Perger

Julius Perger (1840-1924) was een van de gespecialiseerde fotografen die werkte in opdracht van  aannemers, ingenieursbureaus en overheden. Samen met zijn collega's fotografeerde hij daarvoor waterwerken, de aanleg van spoorverbindingen en de bouw van bruggen.

Maasbrug

De Maasbrug is een monumentaal object. Het is gemaakt door toenmalige kundige ingenieurs en bouwers. De werkzaamheden hiervoor startten in september 1864 en op 25 mei 1865 werd de brug in gebruik genomen. In 1886 werd de oeververbinding een stukje verschoven om ruimte vrij te maken voor een tweede brug. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bliezen de Duitsers op 25 november 1944 de bruggen op. De in elkaar gestorte bruggen werden toen icoon voor die periode.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie