Eerste Fotofestival Schiedam van 17 oktober t/m 16 november

Ymke Frijters 2480 0
Op donderdag 17 oktober gaat het eerste Fotofestival Schiedam van start. Op diverse locaties in het centrum van Schiedam worden tijdens het openingsweekend workshops, filmvertoningen, exposities, netwerkactiviteiten en fotoroutes georganiseerd.

Het fotofestival wordt donderdag om 20.00 uur feestelijk geopend in het Centrum voor Beeldende Kunst (CBK) in het Wennekerpand. Het thema voor dit jaar is 'Uit het leven gegrepen'. Johan Grijzen (wethouder van Cultuur Schiedam) en Wim van Sinderen (senior curator Fotomuseum Den Haag en bestuurslid Zilveren Camera) openen het festival en daarmee ook de tentoonstelling van de nationale persfotowedstrijd De Zilveren Camera. De avond wordt muzikaal en tekstueel ondersteund door de band Roos Zingt.


Uit de tentoonstelling van de Zilveren Camera. Foto: Pim Ras

Tentoonstellingen

Een maand lang zijn op diverse locaties in de stad tentoonstellingen te zien, onder andere in het Wennekerpand, het CBK Schiedam, Hoogstraat 85, de Korenbeurs, De Bibliotheek, galerie Emmy Miltenburg en de CS Projectruimte.


Uit de tentoonstelling van de Zilveren Camera. Foto: Mario Nap

Tevens haken diverse ondernemers aan op het festival. De Zilveren Camera vormt de rode draad van het festival en de expositie is dan ook de hele maand te zien in het CBK. In de Havenkerk kun je de tentoonstelling 'Historische Fotografie' bekijken, met foto's uit Schiedam van fotografen Hans Pattist, Gerard van Soest en Robert Collette. De expositie is een registratie van Schiedam door de jaren heen.


Foto: Robert Collette

Openingsweekend

Tijdens het openingsweekend (van 18 t/m 20 oktober) worden er rondleidingen gegeven in het Stedelijk Museum Schiedam, langs de belangrijkste werken uit de tentoonstelling Ik hou van Holland. Alle exposities zijn tijdens het hele fotofestival t/m 16 november zien.

In het openingsweekend worden naast exposities ook films vertoond en workshops, fotoroutes en andere activiteiten georganiseerd. Zo is er op de vrijdag van 17.00 tot 19.00 het Open Netwerk Schiedam, waar fotografen die actief zijn in Schiedam zichzelf en hun werk presenteren. Daarnaast gaan ze in gesprek met ondernemers en bewoners.


Foto: Daan van Golden

Op zondag 20 oktober wordt om 14.00 uur de 'Instawalk' georganiseerd, een wandeling door de stad waarbij bezoekers de stad met hun smartphone vastleggen. De foto's worden meteen gedeeld op Facebook en Instagram en vormen zo een 'online tentoonstelling'.

Ook aan filmliefhebbers is gedacht: op vrijdag 18 oktober om 20.30 uur draait in de kleine zaal van het Wennekerpand de film 'Control'. Deze film maakte Anton Corbijn over het leven van Joy Division-zanger Ian Curtis.


Portret van Rem Koolhaas, van de tentoonstelling van de Zilveren Camera. Foto: Stephan van Fleteren

Het festival duurt tot 16 november. Alle activiteiten zijn gratis te bezoeken. Kijk voor het programma van het openingsweekend, locaties en meer informatie op de website van het Fotofestival Schiedam.

afbeelding van Ymke Frijters

Ymke Frijters | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ymke